Torsdag ble det kjent at Russland innfører fullstendig importforbud for flere produkter (se faktaboks).

Importforbudet er et svar til land som har innført sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Sanksjonene fra EU og USA trådte i kraft 1. august, og det er ventet at Norge skal slutte seg til dem innen kort tid.

Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved NUPI mener president Vladimir Putin reagerer som ventet.

- Når vestlig side setter hardt mot hardt, er det helt forutsigbart at Russland gjør det samme. Sett fra deres side er disse sanksjonene en del av en slags plan om å kneble og kvele Russland, sier Wilhelmsen til DN.

- Mener det

Hun viser til den innenrikspolitiske situasjonen i Russland:

- Putin har hauset opp en ganske antivestlig stemning. Med utgangspunkt i Ukraina, har han fremstilt det som at Vesten forsøker å omringe Russland. Da er han forpliktet til svare på sanksjoner med motsanksjoner, sier Russland-forskeren.

Russisk økonomi sliter allerede, og jussprofessor Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø mener torsdagens trekk kan føre til at landet mister sitt medlemskap i Verdens handelsorganisasjon

- Mener Putin alvor?

- Slik klima er nå, må man ta det på alvor. Når det er sagt, tilhører ikke jeg dem som tror Putin er irrasjonell. Putin er ikke gal - han er ganske rasjonell. Også har han for øyet hva som kan gjøres for at Russland overlever best mulig i denne situasjonen.

- Men har Russland egentlig råd til dette?

- Nei, på generelt basis er Europa og Russland såpass godt integrert når det gjelder handel at det kommer til å smerte. Akkurat slik våre sanksjoner kommer til å smerte oss. Det er tydelig at de har behov for å markere sterkt, svarer Nupi-forskeren.

Hun tror imidlertid importforbudene langt på vei kun omfatter varer som Russland kan finne erstatning for andre steder.

- Nettopp dette bærer preg av en viss pragmatisme, sier Wilhelmsen.

Industrien skjermes

Mens det er ventet at de siste Russland-sanksjonene vil ramme fiskeeksporten hardt, er store deler av norsk industri er fremdeles usikre på hvilke utfordringer de kan komme til å møte i tiden fremover.

Onsdag hadde Norsk Industri og NHO møte med Utenriksdepartementet.

- På møtet diskuterte vi primært EU og USAs tiltak, men vi var inne på at det kunne komme en eskalering begge veier, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til DN.

- Hva kan konsekvensene bli for norsk leveranørindustri?

-  I Russland er det i dag en rekke olje- og gassfelt som er pågående og på trappene. Sanksjonene som EU og USA har iverksatt, og som høyst sannsynlig Norge vil slutte seg til innen kort tid, har som intensjon å ramme hjertet av russisk økonomi - nemlig oljevirksomheten. Blir aktivitetsnivået som sådan lavere, vil det ikke minst ramme norske bedrifter nedover i verdikjeden. For eksempel er del aktivitet i Asia med norske leveranser ment for sluttbruk i Russland, svarer Sunde.

- Hvor viktig er Russland for industrien?

- Det er ikke det største markedet, men et strategisk viktig marked for mange. Dette er først og fremst et gryende marked som på mange måter kommer til å ta av, svarer Norsk Industri-direktøren.

Les også:
- Akkurat nå ser det ikke så bra ut
Slik får du solgt på rekordfart - uten å kutte prisen
- Lang, stygg reise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.