Faren for at dyr skal utvikle antibiotikaresistens, øker i større besetninger, konkluderer ekspertgruppen som har vurdert hvordan Norge kan hindre spredningen av antibiotikaresistente bakterier hos mennesker.

Det regjeringsutnevnte ekspertutvalget la mandag frem sin rapport. Stikk i strid med tidligere uttalelser fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), konkluderer gruppen med at større husdyrbesetninger kan øke faren for smittespredning og antibiotikaresistens, skriver Nationen.

I rapporten heter det at Norge nærmer seg produksjonen i Mellom- og Sør-Europa med færre og større besetninger. Ifølge rapporten kan det i slike besetninger være mer kjøp og salg av dyr enn i små besetninger, «noe som kan anses som en risikofaktor for introduksjon av smittestoffer».

Gruppen mener at dersom endringer i driftsstrukturen i husdyrproduksjonen medfører økt forekomst av infeksjonssykdommer, vil det igjen medføre økning i antibiotikabruken. Dette vil igjen gi et større selektivt press for utvikling av resistente bakterier, fastslår ekspertgruppen.

Bekymret for fjørfebransjen

De mener imidlertid at situasjonen er god i norsk landbruk sammenlignet med mange andre land. Utvalgsmedlemmene bekymrer seg imidlertid for fjørfebransjen.

Utvalget mener det er viktig at strukturendringer i norsk husdyrproduksjon utredes nøye for å hindre at endringene fører til at infeksjonssykdommer og antibiotikaresistens øker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.