– Partene i lærerkonflikten har hatt kontakt i dag. Sonderingene fortsetter i morgen, opplyste arbeidsgiverorganisasjonen KS onsdag kveld.

En like ordknapp melding kom straks etter fra Utdanningsforbundet. Hvor partene skal møtes og når sonderingene starter, ville ingen av dem opplyse om.

Ny fart

Tirsdagens styremøte i KS har åpenbart satt ny fart i bestrebelsene på å få en slutt på arbeidskonflikten i skolen.

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, var leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lieds kommentar etter styremøtet.

Hvor vidt KS er beredt til å skrinlegge dette kravet er ikke kjent. Forhandlerne og KS-leder Per Kristian Sundnes har brukt tid på områ seg etter møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag fra den politiske ledelsen i kommuneorganisasjonen.

Opptrapping

5.500 lærere landet over er i streik, og ytterligere 2.200 vil bli tatt ut når arbeidskonflikten trappes opp torsdag. Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak i dagene som kommer.

Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund var tonen onsdag avventende. De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva et nytt møte med KS vil føre til.

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund sier de er «klare på sekundet» til å møte motparten.

Orientering

– Jeg forventer at vi blir invitert til et felles møte og får orientering om hvordan de har tenkt og hva de er villige til, sier Finborud.

– Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss. Jeg håper vi får møtes samlet og får høre det samme, så det ikke er rom for splitt og hersk.

Finborud og viser til at lærerne er organisert i ulike forbund og mener konflikten har vært preget av for mye «ping-pong».

– Det svekker troverdigheten til KS og til forhandlingssystemet. Vi ønsker en åpen dialog. Vi vet posisjonene våre og vi må finne en løsning, sier hun.

Demonstrasjoner

Mens lærernes organisasjoner fortsetter dialogen med KS, er det duket for demonstrasjoner flere steder i landet.

I Alta lenket streikende lærere seg fast til ei bru i forbindelse med skolestarten. Utdanningsforbundet opplyser at det er demonstrasjoner og aktiviteter i Skien/Porsgrunn, Stavanger/Sandnes, Hamar og Gjøvik onsdag.

Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

KS skal ha trukket timekravet, men til nå fastholdt ønsket om økt tilstedeværelse.

Om lag 64.000 elever i alle fylker unntatt Oslo er rammet av lærerstreiken. I og med torsdagens opptrapping vil tallet ifølge Nettavisen stige til 94.458 elever. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.