- I et Europa der næringspolitikken er blitt europeisk og det er grenser for hvordan man kan støtte sin egen industri, så er det faktisk fullt mulig å eie. Da må vi tenke grundig gjennom hvilke muligheter det gir før vi av luftige ideologiske årsaker selger oss ned, sier Jonas Gahr Støre.

Tirsdag lanserte leder i Arbeiderpartiet boken "I bevegelse". Undertittelen på boken er veivalg for det 21. århundret, og boken på 430 sider er full av lange resonnementer. Og Støre er opptatt av at en del av rammene for å skape politikk har endret seg fra første gang han satt i regjering, og at det er med på å endre hans og Arbeiderpartiets syn på verdens utfordringer.

En av de nye tankene er at erfaringene fra finanskrisen har gitt statlig eierskap en ny dimensjon, mener han.

- Sikre styringsmulighet

- Verden har endret seg en del. Globaliseringen og finanskrisen har gjort det enda klarere for meg at når det kommer til stykket, så er det hvert land som må ordne for seg selv. Det er blitt klarere for meg hvor viktig det er hvordan vi ruster oss i Norge, tett integrert med Europa, med i EØS og WTO, og hvordan vi tar våre ressurser i bruk.

- Det betyr blant annet å sikre at det offentlige har styringsmulighet til å ta ansvar, ikke bare når krisen rammer. Vi har sett at stater som er finansielt konkurs må ta på seg store forpliktelser fra næringsliv og finans, og at det fordyper krisen, sier Støre.

Arbeiderpartiet har aldri vært tilhengere av det statlige nedsalget Høyre og Fremskrittspartiet har varslet. Men Støre bruker i boken globaliseringen som en egen begrunnelse.

- Hvilke selskaper gjelder det å ha kontroll på?

- Selv om det er riktig i et strategisk og fellesskapsaspekt, er det ikke et argument for at det statlige eierskapet skal utvides som sådan. Jeg har et veldig pragmatisk forhold til det, og mener at vi trenger et mangfold av små og mellomstore selskaper som er privat startet og privat eiet og drevet. Men det jeg føler at vi står overfor med denne regjeringen, er at det er en ideologisk drevet vilje til å selge seg ned.

Advarer mot salg

- Men det er kanskje noen selskap du mener det er skummelt å selge seg ned i?

- Det ene eksempelet jeg bruker er Flytoget. Det er et lite selskap, men det illustrerer poenget med muligheten til å planlegge infrastruktur i Osloregionen. Det andre er Kongsberg Gruppen, som er et ekstremt viktig og verdensledende teknologimiljø knyttet til offshore, men også forsvar. Jeg tror vi vet mer nå, og kan være mer åpne på at en del av de som er ute etter de selskapene har andre interesser enn det vi har som nasjon, sier Støre til DN.

I boken skriver Støre at "...her er det mange stater og konkurrenter som er ute etter teknologisk innsyn og erobring. Det bør påkalle stor varsomhet".

- Advarer du mot å selge Kongsberg?

- Ja.

Må ikke invitere markedet alltid

Han mener at det er mulig å ta en meningsfull debatt om statlig eierskap nå, fordi ideen om at staten skal ta over selskaper som ikke klarer seg "nærmest for å være snill" er lagt død. Men han vil gjerne vekk fra en annen rådende tanke om statlig eierskap:

- Det som er blitt den rådende tenkingen i Vesten de siste 30 årene er at om noe ikke er helt som det skal i det offentlige, så skal det kommersialiseres og privatiseres. Den tenkingen er det viktig å snu. Når noe ikke fungerer må vi spørre hva vi skal endre for å få det til å fungere, sier Støre.

- Jeg mener at det er av stor betydning at markedet ikke inviteres til å løse de mange utfordringene vi har, sier han, og understreker at det er en utfordring som må løses å måle ytelse og konkurransekraft i offentlige tjenester.

Store deler av boken er skrevet som en samtale med- og i samarbeid med skribent, maler, fagforeningsaktivist og nå politisk rådgiver Jonas Bals.

Les mer: - Glad og stolt

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.