Forhandlingsutvalget i Buskerud – fylkesordfører og fire andre sentrale politikere, dessuten fylkesrådmann, forhandlingssjef og utdannelsessjef skrev tirsdag bekymringsbrev til arbeidsgiver KS.

Her retter Buskerud- utvalget krav både til KS og til staten.

«KS oppfordres til å strekke seg for å møte lærerorganisasjonenes krav. For å bygge tillit er det viktig at staten tar en aktiv rolle for å finne løsninger», heter det i bønnen fra Buskerud.

 

Statlig ansvar

PRESSER PÅ. Buskeruds fylkesordfører Morten Eriksrød vil ha løsning på lærerstreiken. Foto: Anette Karlsen / Scanpix
PRESSER PÅ. Buskeruds fylkesordfører Morten Eriksrød vil ha løsning på lærerstreiken. Foto: Anette Karlsen / Scanpix (Foto: NTB scanpix)
Fylkesordfører Morten Eriksrød mener staten gjennom mange pålegg og plikter for skolene har selvstendig og langvarig medansvar for frustrasjon som har toppet seg i konflikt.

- Staten har betydelig ansvar for den generelle frustrasjonen som nå preger lærerne. Staten har bidratt gjennom stadig økte krav til rapportering og evaluering over årene. Derfor bør staten nå legge større vekt på å bidra til en løsning, sier Eriksrød til Dagens Næringsliv.

Eriksrød og forhandlingsutvalget i fylkeskommunen fikk tidlig mandag en oppdatering om streikesituasjonen ved skolene i Buskerud.

Der er 161 lærere ved to av fylkeskommunens videregående skoler og 151 lærere ved seks grunnskoler i Drammen nå i streik. Fylkespolitikerne finner denne situasjonen svært alvorlig. Problemene øker dessuten jo lenger streiken varer.

Derfor retter Høyre-fylkesordføreren nå sin tydelige oppfordring til egne partifeller fra statsminister Erna Solberg og nedover.

- Vi har ønsket å se statens rolle som videre enn bare en mulig tvungen lønnsnemnd. Nå er konflikten så fastlåst at jeg tror det er riktig å be om at staten gir et bidrag. Anmodningen går til staten som sådan – altså videre enn til bare kunnskapsministeren, sier Eriksrød.

 

KS ok

Statsminister Erna Solberg har uttalt at regjeringen ikke kan gjøre noe med streiken.

- Det er leit med streiken, men dette er en lovlig konflikt. Det er ikke mulig for regjeringen å gjøre noe med den. Det er å bryte norsk lov. Dette er partenes ansvar, sa Solberg til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Fylkesordføreren vil ikke presiserte hvilke bidrag han mener staten kan sette inn for å få slutt på det fastfrosne forholdet mellom lærerorganisasjonene og arbeidsgiveren KS. Utspillet fra fylkespolitikerne i Buskerud til KS og til staten har støtte fra både Høyre og Arbeiderpartiet i regionen.

- Kritiserer du nå KS´styreleder og flere egne partifeller, Eriksrød?

– Nei, jeg mener KS allerede har strukket seg langt, sier fylkesordføreren.

Frps representant i forhandlingsutvalget i Buskerud ønsket derimot ikke å slutte seg til uttalelsen.

- Partene må eventuelt selv be staten bidra, ikke vi i Buskerud. Jeg mener også det er partene som må gi og ta, finne en løsning seg imellom. KS har allerede signalisert sin forhandlingsvilje, sier Frps Britt Homstvedt.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger meddelt offentlig at han har vært i kontakt med partene i konflikten, men at det enn så lenge er deres ansvar å løse den. KS-styreleder Gunn Marit Helgesen og de mindre lærerorganisasjonene har før tydelig bedt om statlige bidrag til å løse konflikten.

Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra Statsministerens kontor i går ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.