Onsdag og torsdag står de siste dragkampene i regjeringen om 2015-budsjettet, som er det første budsjettet Solberg-regjeringen har utarbeidet. Dette legges frem 8. oktober.

- Det blir en eksamen for regjeringen og Stortinget, sier Hans Olav Syversen (KrF) til NRK.

Vil øke pengebruken

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har lenge kjempet for at regjeringen skal få bruke en større bit av oljefondet.

Etter det DN kjenner til, kommer regjeringen til å foreslå å øke oljepengebruken med over 20 milliarder kroner neste år. Det betyr at Siv Jensen vil legge frem et budsjettforslag med rundt 160 milliarder oljekroner.

Dersom Carl I. Hagens ønske om å bruke 3,7 prosent ble oppfylt, ville det bety en oljepengebruk på over 210 milliarder kroner - 50 milliarder mer enn det regjeringen ser ut til å lande på.

Blir derimot oljepengebruken bare på 2,8 prosent, må hun forklare seg, tror tidligere partileder Carl I. Hagen.

– Hvis det medfører riktighet at oljepengebruken bare blir på 2,8 prosent, da tror jeg at Frps landsmøte vil kreve veldig gode forklaringer, sier han og legger til at han aksepterer fullt ut regjeringsplattformen om at regjeringen skal følge handlingsregelen med en oljepengebruk på fire prosent.

- Derfor har jeg lenge ment at en riktig pengebruk for denne regjeringen ville vært rundt 3,7 prosent, sier han til DN.

Ønsker skattekutt

Siv Jensen ønsker også skattekutt, og vil la 100.000 personer slippe formueskatt.

Det skal bli mulig ved å kutte den statlige andelen av formuesskatten, som i dag er på 0,3 prosent av all formue over 1 million kroner, foreslår hun. I tillegg vil Jensen øke innslagspunktet fra 1 million til 1,2 millioner kroner.

I tillegg vil hun fjerne årsavgift på mopeder, campingtilhengere, traktorer og veterankjøretøy, og øke momsfritaket for varer handlet i nettbutikker i utlandet.

I dag kan du handle for 200 kroner momsfritt. Jensen vil øke denne grensen til 400 kroner:

– Om jeg bare hadde fått en halvtime alene med Siv Jensen, er jeg sikker på at hun ville innsett at dette er galskap  

Ber om skattereform

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det haster med en ny, stor skattereform.

Han vil at det såkalte Scheel-utvalgets innstilling, som kommer etter at statsbudsjettet er lagt frem i høst, skal danne utgangspunktet og gi retning for en ny skattereform med et bredt flertall på Stortinget, skriver Aftenposten.

- Det er behov for en ny, stor skattereform, på linje med skattereformen på 90-tallet under Gro og senere Bondevik II-regjeringens reform sammen med Arbeiderpartiet. Forutsigbarhet for næringslivet er helt avgjørende, sier Hareide.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, er enig med Hareides krav om en «skattepause».

–  Det er naturlig ikke å gjøre omfattende endringer i skatteregimet før Scheel-utvalget er ferdig, sier Breivik.

Dumper kontantstøtten

Så sent som ifjor stemte Venstre for å utvide kontantstøtten. Nå vil partileder Trine Skei Grande vrake hele ordningen, skriver VG.

– Å fjerne kontantstøtten er å fjerne en av fattigdomsfellene som veldig mange kvinner, særlig blant innvandrerne, blir sittende fast i, sier hun til avisen.

Skei Grande mener barnehager i stedet må gjøres billigere - først og fremst for dem med dårligst råd.

- Mens ordningen med makspris har vært viktig for å gjøre barnehagen billigere for folk med høy inntekt, så er det nå de fattige som bør få en mer inntektsdifferensiert pris.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.