- Det er viktig for regjeringen å levere på alle områder vi har sagt at vi skal levere på, understreker finansminister Siv Jensen (Frp).

For første gang er Fremskrittspartiet med på en hel budsjettprosess. Fjorårets budsjett tillot kun noen endringer fra de rødgrønnes nesten ferdige budsjett og regjeringen hadde begrenset spillerom i revidert budsjett som ble lagt frem i vår.

Nå skal regjeringen levere på sine valgløfter, og det er både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen klare på når de møter pressen i ti minutter før regjeringens todagers budsjettkonferanse starter i Oslo.

Lover skattelette

- Det betyr kjente saker, som det som løfter konkurransekraften, det som sørger for at vi har færre som ramler utenfor i samfunnet vårt - en retning for både skole, infrastruktur og stimulanser i forhold til skattelettelser, og å løfte velferdsdelen i budsjettet - særlig det å behandle flere på sykehusene. Det er prioriteringer som vi gikk til valg på, og som kommer til å være vår prioritet gjennom budsjettet, innledet Erna Solberg for pressen.

Samtidig vurderer et utvalg ledet av SSB-direktør Hans Henrik Scheel norsk selskapsbeskatning. Rapporten skulle kommet like etter statbudsjettet i oktober, men har fått utsatt frist til desember.

- Krf-leder Knut Arild Hareide mener det er dumt å gjennomføre store skattekutt rett før Scheel-utvalget kommer med sin innstilling. Hva mener du, Siv Jensen?

- Vi ser at det er mye debatt om et budsjett ingen kjenner. Jeg tenker at den viktigste debatten om budsjettet kommer etter at vi har lagt det frem den 8. oktober, sier Siv Jensen først, men Erna Solberg legger raskt til:

- Det er viktig å si at det ikke er Scheel-utvalget som skal være bestemmende for hvilken politikk vi skal føre. Det bestemmende er det vi lovet velgerne. Det er de som er våre oppdragsgivere og det er de som har forventninger til hva vi skal levere. Og tilpasningen til norsk økonomi, sier statsministeren.

Får prinsipiell debatt

Siv Jensen benyttet også muligheten til å minne om at utvalget ikke jobber med det samme i dag som under det rødgrønne styret:

- Regjeringen endret mandatet til Scheel-utvalget. Den forrige regjeringen hadde gitt utvalget en såkalt provenynøytral bestilling. Vi har endret på det fordi vi mener at det er viktig å høre hva de mener om det fremtidige skattesystemet, uten at de skal være bundet av et proveny. Det handler også om at vi ser store endringer i skattesystemene og skattenivåene i alle land rundt oss, som er de viktigste konkurrentene for norsk næringsliv, sier finansministeren.

Og selv om regjeringen ikke venter på utvalget, mener hun det er mye nytte i utvalgets arbeid, og mer å gjøre etter årets budsjett:

- Dét det først og fremst kommer til å bety når de legger frem sine anbefalinger er at vi får en prinsipiell debatt om helheten i det norske skattesystemet. Og det kommer til å bli en viktig debatt som jeg ser frem til, sier Jensen.

- Men det betyr ikke at vi ikke vurderer enkeltelementer i skatte- og avgiftssystemet når vi lager budsjett. De store prinsipielle spørsmålene vil det jo være mer enn god nok tid til å diskutere i kjølvannet av deres fremleggelse, understreker hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.