Elever har rett til opplæring og skoleelever som gjør det dårlig på eksamen etter lærerstreiken, kan saksøke kommunene, sier jussekspert.

I dag er over 100.000 elever i Norge rammet av lærerstreiken og titusener har ikke engang fått begynt skoleåret, ni dager etter offisiell skolestart.

Stipendiat Trond-Erik Welstad ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, er spesialist på utdanningsrett og sier disse elevene har en helt soleklar rett på å få tilbake undervisningen de har tapt som følge av streiken, skriver Bergens Tidende.

Skjer ikke det, mener Welstad at streiken kan føre til søksmål mot kommuner og fylkeskommuner.

– Hvis streiken fører til at avgangselever stryker eller får dårlig karakter på eksamen og derfor ikke kommer inn på et studie, kan elever eller foresatte føre erstatningssøksmål mot skoleeieren for tapt inntekt senere i arbeidslivet, sier Welstad.

Elever har rett på opplæring ifølge Opplæringsloven, der det også er fastsatt antall timer elevene har rett på. Skoleeierne – kommunene og fylkeskommunene – har plikt til å sørge for at dette timeantallet er oppfylt.

– Utgangspunktet er altså veldig enkelt. Når elevene ikke får det de rettmessig skal ha, må det kompenseres på en eller annen måte, sier Welstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Folks støtte til lærerne kan være på retur