Tallene arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad publiserte i formiddag, viser at uføreandelen faller blant dem over 55 år, mens den øker blant de unge.

- Vi ser med bekymring på den kontinuerlige økningen av unge uføre, sier Lystad i en pressemelding.

Det er nå 11.100 uføre i alderen 18 til 29 år. Disse utgjør 1,4 prosent av befolkningen i samme alder. Uføreandelen i denne aldersgruppen har økt gradvis siden 2009.

Selv om de unge utgjør en liten gruppe av uførepensjonistene totalt, mener Lystad det er viktig å snu utviklingen.

- De som blir uføre i ung alder, risikerer et langt liv utenfor arbeidslivet, sier han.

Friskere eldre

Økningen blant de yngste står i kontrast til utviklingen i de eldste aldersgruppene, der uføreandelen er fallende.

– Nedgangen blant de eldre kan skyldes at dagens 60-åringer har bedre helse og høyere utdannelse enn tidligere generasjoner, samt at pensjonsreformen har åpnet for flere alternativer for dem som har fylt 62 år, sier Lystad.

Ved utgangen av andre kvartal 2014 var det totalt 308.700 uførepensjonister i Norge. Det er 1300 flere enn ett kvartal tidligere. Også målt som andel av befolkningen var det en økning. Mens uføreandelen i første kvartal var 9,3 prosent, var den på 9,4 prosent i andre kvartal.

Venter økning

Ifølge Lystad har økningen sammenheng med at mange nå går over fra arbeidsavklaringspenger (aap) til uføretrygd. Det er nå fire år siden ordningen med aap ble etablert, og siden aap kan gis for maksimalt fire år, er det mange som nå må over på andre ordninger. Dermed ligger det an til en ytterligere økning i antall uføre.

I følge Navs prognose vil antall uførepensjonister fortsette å stige til 314.500 ved utgangen av 2014. Hvis dette slår til, vil andelen ligge stabilt på 9,4 prosent.

Uføreandelen har vist en nedadgående trend de siste ti årene. Nivået var lavest i 2013 med 9,3 prosent uføre og høyest i 2004 med 10,4 prosent. Andelen uføre var i andre kvartal i år uendret sammenlignet med samme kvartal i fjor.   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.