- Her er det KS som sitter med nøkkelen til løsning. Men partene må sette seg ned og finne ut av dette, og ikke drive og møte hverandre ti minutter om gangen og så forlate hverandre. Det går ikke, sier LO-leder Gerd Kristiansen til DN.

- Mener du partene viser for liten vilje til løsning?

- Fra utsiden kan det se sånn ut. Det må være ganske absurd for foreldre å se at på søndag snakket de i ti minutter og så måtte de gå ifra hverfandre fordi de fant ikke løsninger. Hvor godt prøver man? Det er en fastlåst situasjon og det er lite greit for det norske samfunn. Det må også være lite greit for regjeringen, sier Kristiansen.

LO spiller en beskjeden rolle i lærerkonflikten som nå omfatter nær 9000 streikende lærere. Kristiansen har derfor vært tilbakeholden med å kommentere striden.

 

Det desidert største lærerforbundet, Utdanningsforbundet, er organisert i Unio, ikke LO. To av de små lærerforbundene, Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon, er med i LO.

Parallell til LO-NHO

Utdanningsforbundet og arbeidsgiver KS ble i utgangspunktet enige om en arbeidstidsavtale der lærerne skal være tilstede på skolen minst 7,5 timer om dagen. Utdanningsforbundets medlemmer stemte imidlertid nei ved uravstemningen og fulgte dermed de små forbundene ut i streik.

Kristiansen mener KS i større grad må ta inn over seg at medlemmene i Utdanningsforbundet har sagt nei til den skissen KS og ledelsen i Utdanningsforbundet ble enige om. Hun trekker parallellen til tariffoppgjøret i 2000, da LO og NHO var blitt enige, mens LOs medlemmer sa nei ved uravstemningen.

- Det både arbeidsgiver NHO og LO måtte gjøre da, var å legge til side det som var gjort og sette seg ned og se hvordan man kunne løse det. De så at dette ville ikke medlemmene i frontfaget ha, så da måtte man finne andre måter å løse det på. Det må man jo også gjøre nå. Man kan ikke sitte og holde på en skisse til løsning som medlemmene har takket nei til.

- KS har jo gått bort fra kravet på 7,5 timers tilstedeværelse, som partene opprinnelig var enige om?

- Så lenge kravene om om tilstedeværelse, som medlemmene har takket nei til, ligger der så sterkt som det gjør, så får de ikke noen løsning. Det kan ikke Utdanningsforbundet takke ja til, og det må KS forstå. Vi sitter ikke inne i forhandlingene, men det virker i det offentlige rom som at KS er veldig steil når det gjelder tilstedeværelsesplikt, sier Kristiansen.

Ballettdanser

LOs medlemsforbund har krevd at dagens arbeidstidsavtale forlenges, samtidig som det oppnevnes et partssammensatt utvalg.

- Jeg har oppfattet lærerne som pliktoppfyllende og ivaretagende overfor dem de skal gi en plattform for å komme inn i arbeidslivet. Så opplever du at det blir viktigere at de er innenfor skolens vegger 7,5 time per dag. Det er nesten som å kreve at en ballettdanser være på scenen hele arbeidstiden, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.