Klimautfordringen var ett av hovedtemaene på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger denne uken. Skipsrederen Kristian Siem (64) savnet mer om den enkeltes rolle.

- Alle har et ansvar for CO2-utslipp. Det som var påfallende var at det var ingen som nevnte forbrukeren i den forbindelse. Det synes jeg er et viktig poeng. Vi har hver og en av oss god anledning til å påvirke karbonutslipp gjennom vårt forbruk, sier Siem til DN.

- Store muligheter

Siem, som er styreleder Subsea 7, viser til at en stor andel av oljen brukes til transport.

- Der det er store muligheter til besparelser. Her igjen kan forbrukeren bidra i stor grad til reduksjon av volum og CO2-utslipp hver dag, sier han.

- Mindre trykk på gasspedalen og mindre bruk av bremsen - med andre ord jevnere kjøring - kan enkelt spare 30 prosent av bensinforbruket i alle eksisterende biler, hevder skipsrederen.

- En olje- og gasskonferanse

At forbrukeren ble satt i skyggen under klimadiskusjonene på Offshore Northern Seas (ONS), mener Bellona-leder Frederic Hauge ikke er veldig rart.

- Det er ikke noe utidig at Siem tar opp dette. På en olje- og gasskonferanse synes jeg riktignok man skal være opptatt av hva industrien kan gjøre for å redusere utslippene, sier Hauge til DN.

Han understreker samtidig at såkalt økokjøring kan bety mye for miljøet.

- Det er også flere selskaper som kurser sjåførene sine. Det samme ser vi innenfor supplybåter, sier Hauge.

- Elektrifisering av supplybåter, som ligger og spyr ut i havnene, er et annet veldig konkret tiltak. Også er jo elbil et fantastisk alternativ, tilføyer han.

- Gode diskusjoner

Skipsreder Siem mener det for øvrig var mange andre gode diskusjoner på årets ONS.

- Blant annet var diskusjonen rundt næringens reduserte kapitalavkastning interessant. Lav forrentning av kapitalen er årsak til utsettelse av utbygging av nye felt og en viss avkjøling av leverandørindustrien. Det store spørsmålet er i hvilken grad det gjelder utsettelse av prosjekter og feltutbygging eller om det er utbygginger som blir avlyst. I stor grad er det utsettelser, mener Siem.

- Er vi blitt for avhengig av oljen?

- Det er ikke noe vi har blitt. Det har vi vært i lang tid, svarer skipsrederen.

- Hvordan preger det oss?

- Norge er en liten befolkning som deler på stor rikdom fra oljen. Flere har vært ute i media i det siste og påpekt at det medfører en slappere holdning. Det er en menneskelig tendens, svarer Siem.

I forrige uke gikk investor Jens Ulltveit-Moe ut i DN og hevdet at oljerikdommen har blitt «en sovepute» for mange unge, særlig på vestkanten av Oslo.

- All ungdom i hele vårt land er privilegerte med at de har større muligheter til å heve seg enn noen gang før i historien. Med en så privilegert situasjon som vi har, bør vi sette høyere krav til hva en og hver av oss yter i henhold til den situasjonen vi er tildelt, sier Siem.

Her kan du se alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.