– Jeg reagerer på opplysningene som har kommet fram om at 92 prosent av kommunene ikke har tatt stilling til KS' forhandlingsmandat. Det viser at prosessen i forkant av denne konflikten har vært altfor dårlig, sier skolepolitisk talsmann i KrF, Anders Tyvand, til NTB.

Ifølge en kartlegging LO-Aktuelt gjennomførte i mars, har kun 8 prosent av kommunene, altså kun 25 kommuner, behandlet mandatet til ny arbeidstidsbestemmelse for lærerne politisk.

De siste ukene har en rekke ordførere og lokalpolitikere gått ut med hard kritikk av sin egen interesseorganisasjon og hevdet at KS' linje overfor lærerne ikke gjenspeiler hva kommunene selv ønsker.

Lytt til kommunene

Venstre-leder Trine Skei Grande bør KS lytte til signalene fra kommunene.

– KS bør lytte nøye til de voksende signalene som nå kommer fra kommunene, som tross alt er lærernes arbeidsgiver og KS' oppdragsgiver, uttalte Grande til NTB torsdag.

Hun kritiserer også KS for å ha avvist forslaget fra Utdanningsforbundet om å se om man kunne få en løsning som i Oslo, hvor partene lyktes i å bli enige om en løsning. Forslaget kom under sonderingene i forrige uke.

– Jeg setter spørsmålstegn ved hvorfor dette ble så raskt skutt ned av KS, all den tid man fikk til en løsning her og unngikk at elevene ble rammet av streik, sier Grande.

Behov for oppvask

Anders Tyvann mener lærerkonflikten må få et etterspill i Kommune-Norge.

– Jeg mener det er behov for en oppvask i Kommune-Norge i kjølvannet av denne konflikten. Når en konflikt i arbeidslivet fører til en streik som rammer så mange, må vi i alle fall kunne forvente at partene har et klart mandat fra dem de faktisk representerer.

Idet den tredje skoleuka går mot slutten fredag, er det ingen tegn til bevegelse hos partene.

Ifølge partene tyder ingenting på at noe vil skje i helgen heller.

Lærerorganisasjonene trapper opp neste uke, og da vil nesten 9.000 lærere være i streik. Streiken rammer da langt over 100.000 elever over hele landet.

– 99,5 prosent positive

Kommunikasjonsdirektør i KS, Jørn Ivar Baade, sa til NTB torsdag at mandatet er vedtatt av Hovedstyret i KS og at prosessen bak mandatet er helt i tråd med KS' retningslinjer og vedtekter.

Han minner også om at 99,5 prosent av KS' medlemmer støttet den opprinnelig anbefalte skissen til ny avtale, da den gikk til uravstemning før sommeren.

(©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.