Da terrorberedskapen i Norge ble høynet i juli skjedde det lite eller ingenting hos den øverste HV-ledelsen. Det hevder flere HV-offiserer.

Ifølge Aftenposten er flere offiserer rystet over ledelsens manglende handlingsevne. I Oslos innsatsstyrke Derby tok det tre dager før arbeidet med å skaffe oversikt over tilgjengelige mannskaper kom i gang, og like lang tid før kommandoledelsen hadde sitt første fysiske møte.

Avdelingens pansrede kjøretøyer – som sto i Kongsberg – var heller ikke på plass i hovedstaden før tre dager etter, samtidig med at PST nedvurderte trusselen.

Offiserene, som ikke ønsker å stå fram med navn, peker til sammenligning på at det tok tre timer før bevæpnet politi ble mobilisert etter at justisminister Anders Anundsen 24. juli varslet om en overhengende terrorfare i Norge.

Etterlyser lærdommen

– Hvor er lærdommen fra 22. juli? spør offiserene og viser til at signalene fra 22. juli-kommisjonen gir alle som inngår i krisehåndtering og beredskapsapparat et selvstendig ansvar for å starte forberedelser.

Oberst Karl Henrik Fossmann, øverste sjef for både innsatsstyrker og vanlige HV-soldater i Heimevernet i Oslo og Akershus, er ikke enig i kritikken.

– Mye ble satt i gang. Men ikke alle ble informert om det. Det ble gjort noe stabsarbeid. Det ble tatt noen grep. Vi var i en forberedelsesfase, sier han.

Sjef for innsatsgruppe Derby, Øystein Mjelle, ønsker ikke å kommentere saken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ville drepe nordmenn med kniv

 
Anundsen holder døra på gløtt for masse-overvåking