Artikkelen oppdateres

- En tøff, men nødvendig streik har ført frem. Vi har klart å beholde fleksibiliteten lærerne trenger for å gjøre en god jobb for elevene, sier Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet på pressekonferansen der lærerstreiken offisielt avblåses.

Fagforeningenes uravstemminger kan fremdeles si nei til forhandlingsforslaget. Da blir i tilfelle streiken gjenopptatt.

- Det er viktig for KS å flytte arbeidstidsforhandlingene til lokalt nivå. Det er et viktig prinsipp for oss, det har vi jobbet med hele tiden, sier KS-leder Gunn-Marit Helgesen på pressekonferansen.

Hun mener det har vært nødvendig med den tiden som er brukt.

- Det er to ståsted som vi må diskutere oss fra. Det tok lenger tid og mer støy enn ønsket. Men nå er vi kommet frem til løsning, sier hun.

Setter ned utvalg

Partene i lærerstreiken er enige om en løsning på det omstridte punktet om arbeidstid, ifølge NRK.

KS understreker at det i tillegg er enighet om å fortsette en rekke forsøksprosjekter som foregår på skoler rundt i landet og å sette ned et partssammensatt utvalg for å diskutere arbeidstidsordninger.

– Jeg vil understreke at partene i fellesskap har blitt enige om en løsning på egen hånd uten at vi måtte ty til tvungen lønnsnemnd, og det er jeg veldig fornøyd med, sier Helgesen.

Lærernes arbeidstid har stridens kjerne. Ifølge NRK er dette punktet nå løst. Løsningen skal gå ut på at dersom partene på en skole ikke blir enige om arbeidstid, skal saken gå videre i et system med mekling i fylkeskommunene eller kommunen. Dersom man heller ikke blir enige der, så er det dagens ordning som gjelder.

KS hadde ikke mandat til å gå med på endringer i punktet om arbeidstid, og ifølge NRK var det et møte i KS-styret der forhandlingsutvalget fikk nytt mandat i helgen som gjorde det mulig å få en løsning i konflikten.

- Mandatet er ikke endret, men hovedstyret har hatt møte og vedtatt forhandlingsresultatet, sier Helgesen på spørsmål fra pressen.

Skulle trappes opp

Over 100.000 elever ved mer enn 200 skoler er rammet av streiken, som startet 11. juni.

Søndag ettermiddag opplyste Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB at det ikke hadde vært noen møter mellom lærerorganisasjonene og kommunenes interesseorganisasjon KS i løpet av helgen, og forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon, som også er i streik, kalte situasjonen fastlåst.

Dersom det ikke blir en løsning på streiken nå, tar Utdanningsforbundet ut ytterligere 850 lærere i streik fra tirsdag 2. september.

Partene i konflikten innkalte til en pressekonferanse mandag morgen klokka 8.30.

Etter det VG erfarer har partene frist frem til 08.00 med å godkjenne det.


Les også: Slapp ordkrig i lærerstreiken dnPlus
 
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folks støtte til lærerne kan være på retur
 

Streikegevinst på 500 mill. dnPlus