Tillitskrise har vært et nøkkelord gjennom den lange lærerstreiken. Kunnskapsministeren lover bedring i lærernes hverdag.

Dragkampen om mer bundet arbeidstid kom på toppen av en rekke andre frustrasjoner for mange lærere. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er glad for at streiken er over, men er klar over at det er mye å ta fatt på.

– Vi er mer enn åpen for innspill om tidstyver som kan fjernes. Vi holder allerede på med å kartlegge alle tidstyver med den tanke at flere av dem skal vekk. De har opphav litt forskjellige steder, noen kommer fra skolen, noen fra kommunen og andre fra statlig hold.

Flere helsesøstre

En konkret forbedring er at det blir flere helsesøstre. I regjeringens budsjettforslag er det satt av 200 millioner kroner til 400 nye helsesøsterstillinger.

– Vi vil også levere løfter vi har snakket om, blant annet videreutdanning. Der har vi satt i gang et stort løp. Da må også kommunene være med på det, sier Røe Isaksen.

Underveis i lærerstreiken antydet arbeidsgiverorganisasjonen KS at det kunne bli aktuelt å be departementet om mer penger til etter- og videreutdanning, lette på krav til rapportering og kjøpe lærerne fri fra administrative oppgaver.

Røe Isaksen sier det ikke har kommet noen konkret henvendelse ennå. Han vil ikke forskuttere noe, men sier han akter å følge opp.

– Dette har vokst over flere år. Allerede i 2009 kom en rapport som viste at mange lærere var frustrerte over økt byråkratisering av skolen. Det er vi allerede i gang med å jobbe med. Så er det helt naturlig å fortsette den gode dialogen med partene for å se hva vi kan bidra med, sier Røe Isaksen.

– Fulgte tett i helgen

Tre skoleuker med streik gikk før partene klarte å løse den fastlåste situasjonen. Kunnskapsministeren sier han fulgte situasjonen tett også gjennom den siste helgen, men vil ikke si om han var involvert for å legge press på partene.

– Vi har vært i kontakt med partene, men jeg har ikke behov for å si noe mer om det, sier han.

Kunnskapsministeren er glad for at streiken er over og at elevene kan begynne skoleåret.

- Dette er gode nyheter for elever, foreldre, lærere og skolen. Det er på høy tid at de over 100.000 elevene som har vært rammet endelig kan starte skoleåret for fullt, sier Røe Isaksen. (©NTB)

På partenes pressekonferanse understreket Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet at det måtte bli mer samsvar mellom det som ble lovet i skolepolitikken sentralt og det om skjer lokalt i kommuner og fylkeskommuner når budsjettene skal fordeles.

- Nå fortsetter vårt arbeid med å bygge kunnskapsskolen. Regjeringen har høye ambisjoner for norsk skole, og vi vil videreføre arbeidet i nært samarbeid med lærerne, kommunene og fylkene. Det at partene er blitt enige om et felles forslag er viktig for at det arbeidet nå kan fortsette, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.