I 2013 var to millioner nordmenn, eller 40 prosent av befolkningen, i kontakt med spesialisthelsetjenesten. Det viser Helsedirektoratets rapport Samdata, som ser på hvordan ressursene i spesialisthelsetjenesten utnyttes og hvilke tjenester befolkningen bruker.

Det fant sted om lag én million innleggelser i fjor. Til sammenligning ble det gjennomført over åtte millioner dagbehandlinger og polikliniske konsultasjoner, der pasienten ikke trenger å legges inn. I tillegg var det knapt to millioner kontakter mellom pasienter og private spesialister som har avtale med det offentlige.

Sykehusene og spesialistene har blitt mer produktive og effektive, viser rapporten. De siste ti årene har det vært en tydelig dreining fra døgnopphold til dagbehandling og poliklinikk. De pasientene som legges inn, ligger også kortere perioder på sykehuset enn før. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.