Skipsreder Morits Skaugen mener tidligere statsminister Jens Stoltenberg har gjort Norges forhold til Kina verre.

– Det kan tyde på, hvis DN artikkel er riktig, at den fratrådte regjering har forverret klimaet for Norge/Kina og gjort det enda vanskeligere å finne en løsning som er akseptabel og gir dialog og gjensidig tillit, skriver Skaugen i en epost.

Dagens Næringsliv skrev igår at regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina. I et notat som aldri skulle offentliggjøres, kom Norge med innrømmelser overfor Kina. Planen var at dette skulle løse den fastlåste situasjonen etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen. Men i august ifjor satte daværende statsminister Jens Stoltenberg foten ned for formuleringene.

Skaugen leder rederiet IM Skaugen som har kontorer i både Shanghai og Singapore. Han reiser ofte til landet og har hatt flere virksomheter der.

– Det er å håpe at dette utspillet bare var en «glipp», men sluttresultatet er det samme, skriver Skaugen.

Med utspillet mener han Stoltenbergs hemmelige forliksforsøk.

«Amatører»

– Dersom DN er korrekt så var dette en feilslått idé som aldri skulle vært ført til torgs og det kan jo dermed virke som alle amatører har fått løpe fritt frem. Det er ikke lett for neste mann å samle opp «vrakrester» i en slik setting og løpe videre med stafettpinnen med sikte på å bedre situasjonen, legger han til.

Jens Stoltenbergs rådgiver Randi Ness sier at han ikke vil kommentere Skaugens uttalelser – men viser til kommentaren han ga til DN igår:

– Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sa Stoltenberg.

Partner Geir Sviggum i advokatfirmaet Wikborg Rein har ledet firmaets Shanghai-kontor i flere år. Han påpeker at Brende ville gi vårt forhold til Kina prioritet.

– Børge Brende flagget tidlig at en normalisering av forholdet til Kina var en særskilt prioritet for den nye regjeringen, skriver Sviggum i en epost.

– Til tross for at utenriksministeren det siste halve året har vært dypt involvert i mer prekære konflikter i andre regioner, oppfatter jeg det dithen at regjeringen og diplomatiet har fortsatt det langsiktige og møysommelige diplomatiske arbeidet med en normalisering av de bilaterale relasjonene, legger han til.

«Eneste vestlige land»

– Hvor stort problem syns du det er at Norge har et dårlig forhold til Kina?

– Dette er i økende grad et problem. Det er problematisk for norsk næringsliv i Kina, og det holder mange kinesiske investorer borte fra Norge. Viktigst er imidlertid at Norge, ved å som eneste vestlige land ikke ha normale diplomatiske relasjoner til Kina, vil møte på utfordringer i de roller Norge tradisjonelt har tatt på seg i internasjonalt arbeid, det være seg i miljø-, freds- eller menneskerettighetsspørsmål, skriver Sviggum.

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund mener det er i Norges egen interesse å søke en normalisering av forholdet til Kina.

– Men ikke til enhver pris. Det må skje uten å kompromisse vår nasjonale integritet og politiske idealer, sier Henriksen.

Støre støtter dagens regjering

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre håper dagens regjering jobber med Kina-forholdet.

– Det er viktig med normale forbindelser mellom Kina og Norge, blant annet av hensyn til norsk næringsliv. Vi arbeidet for å få til en løsning mens vi satt i regjering. Jeg regner med at dagens regjering gjør det samme. Den har vår støtte, sier Støre.

 

Les også: Kina avlyste i siste liten dnPlus

 
Refser Kina-taktikk

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.