- Etter en samlet vurdering er det etter mitt syn klart at han ved deltakelse i de tre middagene bekostet av Volvo, ikke kan sies å ha opptrådt utilbørlig. Anken må da forkastes, heter det i Høyesteretts behandling av saken. Dommen var enstemmig.

Den Ruter-ansatte ble ifjor sommer dømt for passiv korrupsjon i Oslo tingrett, og fikk et forelegg på 24.000 kroner. Han måtte tåle inndragning av "middagsgevinsten" på 4739 kroner og betale 10.000 kroner i saksomkostninger.

I dommen ble det lagt vekt på at mannen ikke hadde sagt ifra til sine overordnede om middagsmøtene med representanter fra Volvo Norge.

Ruter-lederen innrømmet at de tre middagene på Oslo-restaurantene Solsiden og Brasserie France hadde funnet sted, men fortalte at bespisningen var en naturlig del av arbeidet hans i kollektivselskapet - og nektet straffskyld.

- Ikke spesielt dyre eller luksuspregede

I mai ble mannen enstemmig frifunnet av Borgarting lagmannsrett. Dommen fastslo at middagene ikke var "spesielt dyre eller luksuspregede" og "godt innenfor grensen av hva som må anses vanlig i næringslivet" og når det gjelder offentlig eide foretak som handler med det private næringsliv.

Lagmannsretten fant heller ikke noe mønster som tilsa at kundepleien var uheldig eller utilbørlig, og påpekte at det ikke var ført bevis "for noe påvirkningsmoment" fra Volvos side.

- Hvis dommen fra tingretten hadde blitt stående, ville man kunne rettsforfulgt alle på vip-tribunen under ski-VM i Oslo. Jeg var veldig kritisk til dommen, for den ville skapt en helt ny virkelighet for forretningsmessige relasjoner. Hvor går grensene? Hvem har ikke blitt invitert på en sommerfest, en middag eller et arrangement, sa styreleder Bernt Stilluf Karlsen i det offentlig eide kollektivselskapet Ruter til DN etter lagmannsrettens frifinnelse i mai i får.

Overholdt interne etiske regler

Høyesterett slapp straffesaken gjennom nåløyet, men har nå forkastet anken.

Høyesterett peker på at Ruter har vedtatt etiske regler for alle ansatte og at det ikke kan legges til grunn at Ruter-lederen har overtrådt de interne etiske regler.

- Veldig glad

- Han ble naturlig nok veldig glad, ikke minst siden dommen i Høyesterett er såpass klar, sier Ruter-lederens advokat Christian B. Hjort hos Advokatfirmaet Hjort DA.

- Høyesterett gir klart uttrykk for at de ikke har funnet avgjørelsen tvilsom og dommerne slår enstemmig fast at den Ruter-ansatte ikke har opptrådt utilbørlig. Samtidig synes jeg det er veldig viktig at Høyesterett sender et generelt signal om at det skal noe til å bli rammet av straffelovens korrupsjonsbestemmelse. Dette er et viktig korrektiv til påtalemyndighetene, sier Hjort.

Les også: Middager til Høyesterett dnPlus

Hvor dyr kan vinen være før det blir korrupsjon?  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.