Ifølge OECD-rapporten Education at a Glance som ble publisert tirsdag, fullfører bare 57 prosent av elevene videregående utdanning på normert tid i Norge. Gjennomsnittet i OECD-området er 72 prosent.

– Rapporten kommer ikke som noe sjokk på noen. Vi har visst lenge at vi har et altfor høyt frafall i både grunnskolen og høyere utdanning. Nå må Røe Isaksen sørge for at vi ikke bare synger gamle sanger om igjen, men at utfordringene møtes med det største alvor. Regjeringen bør sette konkrete mål for reduksjon av frafallet, utfordrer administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund til NTB.

Frykter bagatellisering

– Jeg tror man har gjentatt seg selv så mange ganger at oppgaven foran oss bagatelliseres. Det bør ikke herske noen tvil om at jobben med å snu trendene i både grunnskolen og høyere utdanning er blant regjeringens største utfordringer, sier hun.

– Vi har et problem når det gjelder frafallet i videregående skole, særlig innen yrkesfag. For å motvirke frafall må vi sørge for at elevene har med seg nødvendige kunnskaper når de går ut av grunnskolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar.

Lavere forventninger

Antall personer som oppnår studie- eller yrkeskompetanse er likevel høyere i Norge enn snittet i OECD, målt i forhold til befolkningstallet. Det forklares med at det i Norge er gode muligheter til å vende tilbake og fullføre opplæringen som voksne.

Forventningen om at en norsk ungdom skal klare å fullføre en videregående utdanning i løpet av livet har likevel sunket de tolv årene. I 2000 var det forventet at 99 prosent ville klare å fullføre. I 2012 har denne andelen sunket til 88 prosent. For OECD sett under har tendensen gått motsatt vei. Forventet andel som gjennomfører, har økt med 8 prosentpoeng i samme periode, fra 76 prosent til 84 prosent. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.