CO2-innholdet i atmosfæren vokste i 2013 raskere enn noen gang siden pålitelige målinger begynte, viser en fersk rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Nivåene av CO2, metan og lystgass har steget sterkt, viser rapporten.

I 2013 var CO2-nivået i atmosfæren på 396 deler per million (PPM), 2,9 ppm høyere enn i 2012 og den høyeste år-til-år-økningen siden 1984.

– Vi vet uten tvil at klimaet endrer seg og at ekstremvær er et faktum på grunn av menneskelige aktiviteter som bruken av fossilt brennstoff, sier sjef Michael Jarraud, i Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

– Vi må reversere denne trenden ved å kutte CO2-utslipp og andre klimagasser over hele verden. Vi har ingen tid å miste, advarer han.

Jarraud sier det ikke er sikkert hvorfor CO2-nivået stiger så fort, men antyder at det kan skyldes en endring opptaket av CO2 i havene og biosfæren.

Meteorologprofessor William Collins ved Universitetet i Reading sier den forklaringen er plausibel, og understreker at vi ikke kan forvente at det naturlige opptaket av CO2 vil fortsette å hjelpe i kampen mot klimaendringer til evig tid. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.