HOLMENKOLLEN/OSLO. Da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i sommer snakket om at fossile energireserver vil måtte bli liggende på grunn av klimaet, ble han av mange tolket dit hen at han ville skru igjen olje- og gasskranen på norsk sokkel.

Støre mener hans uttalelser ikke signaliserte noen endring av politisk kurs. Da han onsdag gikk han på talerstolen på olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto Securites, forsikret han likevel tilhørerne om hvor landet ligger:

- Jeg kommer her med et budskap som jeg mener er konsekvent, og som har vært det samme fra mitt parti og fra den sosialdemokratiske bevegelsen hele tiden: Norge er, og vil fortsatte å være, en ledende energinasjon. Vi vil fortsette å lete etter og utnytte naturressurser, sa Støre.

Støres hovedbudskap var hvordan utnyttelse av petroleumsressurser og bærekraftig langsiktighet hele tiden har gått hånd i hånd i Norge.

- Høy aktivitet på norsk sokkel er et mål i seg selv, avsluttet han med.

Se video av Støre på Pareto-konferansen nederst i saken.

- Relevant

Ap-lederen benyttet også anledningen til å snakke om behovet for olje og gass, som han mener er der i overskuelig fremtid.

- Ja, det var steiner igjen da steinalderen var ferdig. Folk flyttet seg videre fordi andre materialer ble relevante, og den parallellen er relevant på noen områder. Men Norges produksjon av olje og gass vil være relevant for resten av verden i flere tiår fremover, sa han.

- Dagens forbruk av olje og gass kan passe innenfor togradersmålet, som er det målet jeg mener vi må ha. Jeg mener problemet er kull. Da har jeg sagt dette, og journalistene kan få seg en pause, sa Støre til latter fra salen.

Her kan du følge alle sakene fra Pareto-konferansen.

- Ulike kapitler

Før Støre gikk på talerstolen, sa han til DN at han ønsket å formidle at dette handler om en lang historie.

- Vi har ikke ett eksempel på hva som er den norske energihistorien. Det er flere historier, sier Støre.

- Hvilke kapittel skrives nå?

- Nå skrives fortsatt et stort gasskapittel. Jeg vokste opp med at Norge er en oljenasjon. Nå er vi en gassnasjon, svarer Ap-lederen.

Forventninger

Administrerende direktør i Pareto Securities, Ole Henrik Bjørge, sa tirsdag til DN at han er svært fornøyd med at både Støre og olje- og energiminister Tord Lien har takket ja til å holde innlegg om fremtidig norsk olje- og gasspolitikk.

- Her på hjemmebane har vi i den siste tiden sett en diskusjon politikere imellom omkring fremtiden til norsk olje- og gasspolitikk. Om olje bør bli liggende igjen på havbunnen har blant annet vært et spørsmål som har vært oppe, sa Bjørge.

Støre sier det er «flott» å delta.

- Pareto er et spennende miljø som jeg har fulgt med på ganske lenge, sier han til DN.

- Er du en populær mann her i dag?

- Det burte jeg være. Det partiet jeg representerer har ført en politikk som har gjort denne sektoren spennende og konkurransedyktig, svarer Støre.

SE VIDEO:

- Her er det både løver og rådyr
00:00
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.