Politiet mistenker at siktede i Lime-saken har investert millioner av kroner i flere land, blant annet i Tyrkia og Pakistan.

– Etterforskningen har pågått en god stund, og jeg kan bekrefte at vi jobber med å kartlegge eierskap til objekter også i utlandet og pengespor dit. Vi mistenker at verdier er ført ut av Norge, sier påtaleansvarlig Åsmund Yli i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Han vil av hensyn til etterforskningen ikke gå inn på bestemte land eller gå ut med andre opplysninger, men etter det Dagbladet erfarer, er blant annet eiendomskjøp i Tyrkia i politiets søkelys.

Politiet undersøker også sporene etter store beløp som har havnet i Pakistan, der mange av de siktede har fastboende slekt, skriver avisen.

Pengebeløp

I forrige uke aksjonerte politiet mot 20 Lime-butikker på Østlandet. Politiet mistenker grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og skimming i nettverket rundt dagligvarekjeden. Onsdag ble 19 personer pågrepet, og til sammen 13 personer sitter nå i varetekt.

En av disse er eneeieren av Lime-kjeden, Sajjad Hussain, som ble pågrepet på Oslo lufthavn i august da han var i ferd med å forlate landet. Han har sittet i varetekt siden da og godtok mandag to nye uker i varetekt i full isolasjon.

Hussains forsvarer John Christian Elden sier til avisen at politiet ikke kan gå ut fra at det ligger noe kriminelt bak selv om Lime-lederne skulle ha håndtert store pengebeløp personlig.

Skattegransking

Ifølge avisen står den uoversiktlige privatøkonomien i Hussains familie sentralt i etterforskningen. Noen av politiets undersøkelser i utlandet dreier seg om eiendomskjøp de siste årene som knytter seg til Sajjad, hans bror og andre slektninger.

Hussain hadde allerede før etterforskningen som ledet til pågripelsene forrige uke, en langvarig skattegransking hengende over seg. Foreldrene er siktet for å ha oppbevart eller overdratt mange hundre tusen kroner som forbindes med sønnens forretningsdrift.

I Lime-saken er imidlertid hovedmennene foreløpig ikke siktet for økonomiske forhold utover det som dreier seg om menneskehandel. Andre siktede knyttes til heleri og bedrageri, skriver avisen.

Ulovlig opphold

Mens etterforskningen har pågått for fullt de siste dagene, har politiet funnet flere personer med ulovlig opphold i Norge.

Ifølge Aftenposten ble personene som oppholder seg ulovlig i landet, funnet under ransakinger i helgen, og de kommer i tillegg til flere med ulovlig opphold som politiet fant tidligere i uka.

– Disse personene er funnet i leiligheter vi mener å kunne knytte til en av de siktede i saken, forteller politiinspektør Yli. Han ønsker ikke å opplyse hvor mange personer som er funnet.

Avisen skrev mandag at flere av Lime-butikkene har fått kraftig kritikk av revisor for blant annet dårlig kontantbehandling og manglende dokumentasjon av større kontanttransaksjoner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Skimming avdekket på Lime-butikker


  Lime-eier godtar fortsatt varetekt i isolasjon

 
Lime-vitne fikk oppholdstillatelse