Loven om dyrevelferd sikrer i dag alt storfe mulighet til fri bevegelse og mosjon i løpet av sommerhalvåret. Kravet gjelder bare to måneder – åtte uker.

I 2004 ble det vedtatt at dette også skal gjelde for melkekyr, ettersom det fra 2034 vil bli innført et totalt forbud mot båsfjøs der dyrene ikke får anledning til å komme ut i naturen.

– Vanskelig

Flere bønder frykter imidlertid at kravet om at alle kyr må på fritt beite i åtte uker vil gjøre at færre ønsker å satse på melkekyr i framtiden, og landbruksministeren sa til NRK forrige uke at tilbakemeldingene gjør at hun vil se nærmere på forslaget om beitekrav. Hun er positiv til å gjøre endringer.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra både Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal om at dette er en utfordring. Det kan kanskje også gjelde flere fylker. Da mener jeg at vi er nødt til å se på det, og se på om det er grunnlag for å gjøre noen endringer, sa Listhaug.

– Omdømme

Norsk Bonde- og Småbrukarlag reagerer på dette og mener det må være et krav at melkekyr skal ha tilgang til beite.

– Dyr på beite er viktig av hensyn til dyrevelferd og ressursutnyttelse, og for omdømmet til norsk landbruk. Dersom mosjonskravet fjernes vil det åpne for at vi etter hvert får en melkeproduksjon hvor svært få eller ingen melkekyr er ute om sommeren. Det er ikke norsk landbruk er tjent med, mener Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Les også:
Dommer refser Acta
- Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg
Her vokser boligprisene raskest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.