Ifølge Aftenposten var Norge verken orientert eller invitert da USA inviterte ni allierte til et sidemøte om Den islamske staten (IS) under møtet i Wales nylig.

– Hvis dette er riktig, så er det høyst uvanlig og en grunn til bekymring fra norsk side, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) avviser overfor NTB å kommentere meldingene om at Norge ble holdt unna USAs møte.

– Spekulasjoner

– Det er en spekulasjon jeg ikke vil kommentere. Vi har hatt et nært samarbeid med USA om Syria og Irak. Og vi føler at vi har vært en del av de prosessene som det er naturlig for Norge å være en del av, sier Brende til NTB.

– Jeg ber kritikerne merke seg at Norge var med på Irak-møtet i Paris mandag, og at vi er spesielt invitert til det ekstraordinære møtet om Irak i FNs sikkerhetsråd fredag, sier Brende.

– Forklaringsproblem

Ifølge leder av Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, inviterte USA de landene som allerede hadde sagt at de var villig til å støtte en militær operasjon i Irak. Helt siden starten av august har regjeringen og statsminister Erna Solberg uttalt at det ikke har vært aktuelt for Norge å bidra militært, kun humanitært.

Mandag kom imidlertid Brende med nye signaler og sa at det likevel er aktuelt å bidra med militær kapasitetsbygging.

Diesen tolker dette dit hen at regjeringen er opptatt av å vise at Norge er en troverdig og pålitelig alliert.

– Har skapt undring

Diesen sier regjeringens håndtering har skapt undring i sikkerhetspolitiske kretser.

– Det er et paradoks at en rødgrønn regjering, der SV var med, uten å nøle forpliktet Norge i konflikten i Libya med et meget skarpt styrkebidrag, mens en Høyre-regjering uttrykker at det er naturlig at vi holder oss utenfor en konflikt som den i Irak, på tross av voldsomme verbale fordømmelser av IS. Det kaster jo om på nær sagt alle forestillinger om hvem som står for hva i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier han.

Han mener regjeringen bør trekke lærdom av saken.

– I fremtiden bør man ikke stille seg slik at Norge blir oppfattet som en marginal alliansepartner og derfor blir holdt utenfor møter og diskusjoner om denne type spørsmål i alliansen, sier han.

– Ikke triggerhappy

Statsminister Erna Solberg avviser at regjeringen har tabbet seg ut.

– Dette er jeg helt uenig i. Men vi er heller ikke triggerhappy, sier Solberg til NTB.

Solberg svarer på kritikken med at Norge ikke var blant landene som transporterte inn eller ga våpen til den kurdiske peshmerga-militsen, noe som ifølge statsministeren ville vært i strid med norsk lov.

Til NTB sier Solberg at Norge hele tiden har signalisert at det kan bli aktuelt å yte militære bidrag.

– UD for svakt

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sa til NTB mandag at håndteringen av saken tyder på at Utenriksdepartementet (UD) har hatt mer styring enn Forsvarsdepartementet i saken, og at UD mangler faglig styrke innen sikkerhetspolitikk.

Diesen støtter denne analysen.

– Det er en mulig forklaring at UD, med sin tilbøyelighet til å vektlegge humanitær innsats og bistand, har fått større innflytelse, sier han.

Les også:
Dommer refser Acta
- Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg
Her vokser boligprisene raskest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.