Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skrøt av Kinas klimapolitikk i Dagens Næringsliv tirsdag. I rollen som FNs klimautsending er han blitt imponert over kinesiske ledere. Også nåværende statsminister, Erna Solberg, er full av lovord.

– Jeg er helt enig med Stoltenberg, det skjer mye positivt i Kina på miljøpolitikk, sier hun.

Den politiske kontakten mellom Norge og Kina frøs til is da dissidenten Liu Xiabao fikk Nobels fredspris i 2010.

Men lovordene om klima gikk også andre veien da klima- og miljøminister Tine Sundtoft møtte et kinestisk regjeringsmedlem i sommer.

– Vi er i god dialog med Kina på de internasjonale klimaforhandlingene. Jeg snakket med den kinesiske miljøministeren på møte i Berlin i sommer, og han gir honnør til Norge for det vi gjør i de internasjonale klimaforhandlingene. Det er viktig at vi holder den dialogen der, sier Sundtoft.

Ikke samarbeid

Erna Solberg tror likevel ikke det er mulig å dra i havn et klimasamarbeid med kineserne.

– Det er grunnlag for å gi Kina honnør for at de har tatt et skifte fra kull og til mer fornybar energi. Kina har tatt på alvor at de ikke kan åpne ett kullkraftverk i uken, det er ikke bærekraftig for verden, sier Solberg.

– Er det interessant for dere å ta initiativ til å samarbeide med Kina innen klima?

– Vi vil gjerne samarbeide med Kina, men vi har noen problemer der. Ja, mer er det ikke å si om det. Det er ikke vi som ikke vil samarbeide, sier Solberg.

Viktig steg

Solberg mener at Kinas initiativ for å lage markeder for CO2 og landets satsing på fornybar energi er svært viktig.

– Det er et viktig steg for at vi faktisk kan gjøre noe med de totale utslippene i verden. Hvis de kan klare å få økonomisk vekst og bedre velstand uten å forurense mer, er det et fantastisk fremskritt, sier Solberg.

– Det er et fantastisk fremskritt i motsetning til det de har vært et eksempel på før, nemlig at utslippene har gått hånd i hånd med den økonomiske veksten, fortsetter hun.

Statsministeren og klimaministeren reiste tirsdag rundt i Oslo-området på arrangementer i miljøets tegn. DN møtte dem da de fikk en orientering om miljøvennlig teknologi for bygg, transport og offshore vindkraft på DNV GL på Høvik. Sundtoft ser også positivt på Kinas miljøtiltak.

– De tar et skifte mot mindre kull. Nå når de kanskje toppen av kullproduksjon i 2017, mens man tidligere har trodd toppen ville nås i 2020. De er også virkelig på vei opp i vind og sol, sier hun.

Best og verst

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) minner om at ikke alt er positivt med Kinas klimatiltak.

– Det er viktig å si at Kina representerer både mange av de beste, men også noen av de verste tingene i internasjonal klimapolitikk, sier Solhjell, og peker på forsøkene med å lage kvotesystem for CO2 og utfasingen av gamle kullkraftverk.

– De har utslipp per innbygger som er like høye som Sveriges, påpeker Solhjell.

Han mener at den viktigste årsaken til at Kina gjør store klimatiltak nå, er at de ser at klimaproblemet kan hindre økonomisk vekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.