– Absolutt, vi er blant dem som bidrar betydelig i denne kampen, sier Pedersen til NTB på telefon fra Washington.

Statssekretæren i Utenriksdepartementet hadde onsdag samtaler med tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartementet og flere kongresspolitikere.

Både USA og Norge er opptatt av å få med ulike regionale aktører i kampen mot IS, særlig sunnimuslimske grupper i Irak som til nå har støttet ekstremistene. Ifølge Pedersen har det vært framgang i dette arbeidet etter at Iraks nye samlingsregjering kom på plass.

Taler i Sikkerhetsrådet

Så langt har den norske innsatsen i Irak og Syria hovedsakelig dreid seg om humanitær bistand, og USA har spurt om Norge også vil bidra militært. Regjeringen vurderer saken, og utenriksminister Børge Brende (H) vil ta opp spørsmålet i en tale i FNs sikkerhetsråd fredag.

– Har amerikanerne bedt Norge bidra med stridende styrker?

– Vi har en veldig god dialog med amerikanerne om disse spørsmålene. De ber oss og andre land vurdere hvilke type bidrag vi kan gi på bred front, svarer Pedersen.

Diesen bekymret

Ifølge utenriksminister Brende vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Å sende jagerfly til Midtøsten er ikke en problemstilling nå, ifølge Brende.

Tidligere forsvarsminister Sverre Diesen mener det er bekymringsfullt at Norge ikke ble invitert av USA til et møte om IS under NATO-toppmøtet tidligere denne måneden. Pedersen peker på at disse samtalene kun omfattet land som har transportert våpen til kampen mot IS, og at dette ikke har vært aktuelt for Norge på grunn av strenge eksportregler.

Norge har utviklet en handlingsplan for å hindre at flere nordmenn blir med i IS, og planen har ifølge Pedersen vakt interesse hos amerikanske myndigheter.

Les også:
Dette får to konsekvenser for boligmarkedet
Han gir deg ikke rentekutt, men det kan banken din gjøre
Kinesisk luksus: Suite til en million kroner natten og 30 Rolls Roycer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.