Oljefondet ble nedlagt igår. Av Fremskrittspartiet. Men det skjedde ikke helt slik enkelte fryktet på forhånd.

Statens pensjonsfond utland lever nemlig i beste velgående. Og det med Frp-leder og finansminister Siv Jensen som overordnet. Det er bare Oljefondet.no som legges ned, Frps egen nettkalkulator for hvor mye moro man egentlig kunne fått ut av oljepengene hvis det ikke var for den hersens handlingsregelen.

Nettsiden Oljefondet.no er blitt liggende igjen som en rest fra den gang det var gøy for Frp å lage statsbudsjett. Mange havnet der fordi de ikke skjønte at de burde søke på «Norges Bank Investment Management» – «nbim» blant venner – for å komme til rett sted for informasjon om fondet. Underlig nok.

Frp-siden er et minne om den sorgløse uskyldens tid da oljemilliarder rant ut av partiet og – vips – var det sykehussenger her, flere politifolk der og lyntog både her og der. Før var «oljepenger» svaret på det meste for Frp. Den lange rekken med tall som viste hvor gigantisk Oljefondet er, var uendelig full av muligheter.

Men nå lager Frp budsjett helt på ordentlig. Moroa er over.

Handlingsregelen er ikke lenger noe Frp-folk spytter ut i forakt. Partiet snakker ikke lenger om «skredder- og vever­­­økonomer» i Finansdepartementet. Frps hei-hvor-det-går-kalkulator er byttet ut med Finansdepartementets strenge regneark. Og det meste tyder på at Siv Jensen når hun legger frem statsbudsjettet 8. oktober, vil holde seg godt innenfor handlingsregelen.

For finansminister Jensen ble det håpløst å holde seg med en kalkulator på si. Hun kan ikke som øverste ansvarlige for Oljefondet og handlingsregelen, samtidig bestyre en side som forteller at fondet egentlig burde vært organisert annerledes og som signaliserer at hun egentlig burde bruke mer penger. Det slår tilbake på henne som finansminister. Det slår også tilbake på Frp selv. For hva blir sammenhengen mellom liv og lære?

Jensens velgere og tillitsvalgte venter på hennes første ordentlige budsjett. De kan regne med å bli skuffet. Heller ikke når Jensen er finansminister, er det oljepenger til alt. I tillegg kommer Venstre og Kristelig Folkeparti til å kreve både plagsomme miljøavgifter og andre endringer i en retning Frp-folk ikke synes noe særlig om.

«Denne siden er avpublisert» står det på Oljefondet.no nå. Slik måtte det gå. Men litt synd er det. Siden burde vært bevart. Som en minneside om det Frp som en gang var. I et av verdens rikeste land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.