Saken er oppdatert.

Utenriksminister Børge Brende (H) skulle kunngjøre økningen i den humanitære støtten i sin tale til FNs sikkerhetsråd fredag.

Sammen med rundt 20 andre utenriksministre er Brende spesielt invitert til Sikkerhetsrådets høynivåmøte om kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, som USA har innkalt til.

USAs utenriksminister John Kerry åpnet møtet med å ønske landene velkommen til å fortelle om sine bidrag i arbeidet som nå er under planlegging.

Brende legger vekt på at Norge skal støtte Iraks kamp mot IS-opprørerne politisk, militært og ikke minst humanitært.

– Kampen mot ISIL må føres langs flere linjer, mener utenriksministeren. Regjeringen bruker betegnelsen ISIL om IS.

Én milliard

Med den nye bevilgningen har Norge hittil i år gitt 200 millioner kroner i humanitær bistand til Irak og 788 millioner til Syria, til sammen nærmere én milliard kroner.

– I tillegg til den militære støtten og de humanitære bidragene må vi jobbe for å stanse strømmen av fremmedkrigere til Irak og Syria og hindre finansieringen av ISIL. Kanskje vel så viktig er det å samle en politisk og ideologisk motstand mot ekstremistorganisasjonen, ikke minst blant landene i regionen, sier Brende.  

Fra før er det kjent at Norge vil bidra med rundt fem stabsoffiserer som skal til USA for å delta i planleggingen av den internasjonale innsatsen mot IS i Irak. De skal blant annet vurdere om Norge skal trappe opp det militære bidraget ytterligere.

Syria utelukket

Brende sier det er ikke aktuelt med et flybidrag nå, først skal man få på plass hva slags militære kapasiteter som trengs. 

– Våre offiserer skal få oversikt, det kan for eksempel være opplæring, som er ett element. Vi gjør vår vurdering sammen med de andre allierte, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren understreker at de norske stabsoffiserene kun kan være med på å planlegge operasjoner i Irak. Norsk deltakelse i en amerikansk luftoperasjon i Syria er utelukket, sier han.

I pressemeldingen fra UD heter det at de norske offiserene både skal «planlegge og lede» den internasjonale offensiven mot IS.

Islamistopprørernes brutale erobring av store områder i Nord-Irak de siste månedene har drevet minst 1,8 millioner irakere på flukt. Minoritetsgrupper er spesielt hardt rammet. 

Også i Syria holder IS store landområder.

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.