Tirsdag kan 111 barnehager være rammet av streik.

Partene satt fredag kveld hos Riksmekleren i et siste forsøk på å komme til enighet om hva slags pensjonsordning ansatte i private barnehager skal ha. Blir det ikke enighet innen fristens utløp ved midnatt, kan nesten 1.500 barnehageansatte fordelt på 111 barnehager bli tatt ut i streik i første omgang.

– Partene er i en konstruktiv og god dialog. Om og når det eventuelt kommer en avklaring, får kvelden og natten vise, sa mekler Richard Saue da han ga noen korte kommentarer til pressen rundt fire timer før fristen gikk ut.

Ingen av partene vil kommentere meklingen eller utsiktene til enighet, eventuelt brudd, overfor NTB. Det er imidlertid på det rene at det vanskeligste kravet å få gjennomslag for, er kravet om å få beholde dagens pensjonsordning.

Uenighet om pensjon

Fagforeningene Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta har sammen varslet plassoppsigelse for over 13.000 medlemmer. Det er omtrent halvparten av det totale antallet ansatte i barnehagene som er organisert under Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Arbeidsgiverne ønsker å flytte samtlige av dem fra ytelsespensjon over på innskuddspensjon fordi det gjør det lettere å budsjettere med og ha oversikt over størrelsen på de årlige utgiftene til pensjonsavsetninger.

Arbeidstakerne vil på sin side ha samme pensjonsordning og pensjonsrettigheter som sine kollegaer i offentlige barnehager, altså den gamle ytelsesordningen som garanterer pensjonsutbetaling tilsvarende to tredels lønn.

Ikke streik før tirsdag

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer i meklingsprosessen eller hvilke saker som ligger på bordet. Det blir opp til partene når det kommer en avklaring, sa mekler Richard Saue fredag kveld.

– Vi både håper og tror på en løsning. Erfaringsmessig har vi klart å komme til enighet med PBL, uttalte leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet tidligere denne uka.

Ifølge den opprinnelige planen skulle en eventuell streik starte mandag, men tekniske årsaker gjør at partene i meklingen er blitt enige om å utsette en eventuell streik med ett døgn, opplyser Utdanningsforbundet.

Barnehager i Bergen, Bodø, Oslo, Porsgrunn, Rana, Sarpsborg og Skien blir rammet dersom det blir streik.

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.