Det ble klart under et uformelt ministermøte i New York lørdag.

Ministermøtet ble ledet av klimaminister Tine Sundtoft (H) og EUs klimakommissær Connie Hedegaard i forkant av FNs klimatoppmøte på tirsdag. Til stede var også FNs to klimautsendinger og sjefen for FNs klimaforhandlinger, Christiana Figueres.

– Dette var et veldig viktig møte som oppkjøring til FNs klimakonferanse i Lima i desember. Vi har fått bekreftet fra flere land at de forbereder å presentere utslippsforpliktelser i første kvartal 2015, sier Tine Sundtoft til NTB på vei inn til en mottakelse i New York like etter møtet.

Norge og EU har flere ganger arrangert disse møtene for å holde trykk i klimaforhandlingene. Så sent som i april arrangerte Sundtoft og Hedegaard et tilsvarende møte i Brussel. Sundtoft sier Norges har en slags brobyggerrolle mellom EU og øystater og afrikanske land.

Øystater

– Det var bra oppmøte i dag, med rundt 40 ministre fra land som alle vil ha en sterk klimaavtale. Mange av landene er fra Afrika og øystatene. Det er positivt at de jobber med prosessen med å gå framover. Flere har også varslet bidrag til det grønne klimafondet, sier klima- og miljøministeren.

– Mange av øystatene er de som kanskje kjenner aller mest på konsekvensene av klimautfordringene, sier Sundtoft.

Stillehavsstaten Kiribati risikerer å ligge under vann i 2050 dersom det ikke gjøres noe. Landets president Anote Tong sa til NTB lørdag at landet trenger hjelp. Sammen med storparten av verdens politiske toppledere skal han diskutere kampen mot klimaendringene under klimatoppmøtet på tirsdag.

Håper på de store

Allerede søndag og mandag stiller Norge som observatør i det såkalte Major Economies Forum, der de store utslippslandene møtes. Håpet er at også disse vil vise at de er interessert i å komme med forpliktelser på nyåret.

– Det var et veldig stort engasjement på lørdagens møte, og jeg håper at også de store utslippslandene bekrefter at de jobber med å komme med sine forpliktelser, at vi nå klarer å holde tempoet oppe i klimaforhandlingene, sier Sundtoft.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa til NTB før helgen at han har håp om at klimatoppmøtet i New York blir et viktig skritt mot en bindende avtale som alle landene forplikter seg til å følge. På FNs klimakonferanse i Paris i november neste år er det ambisiøse målet å bli enige om en bindende og universell klimaavtale fra alle verdens nasjoner.

Solberg til stede

– Møtet er helt avgjørende når det gjelder klimafinansiering. Vi vet at for å komme i mål med en bindende klimaavtale fra 2020 og få dette på plass under COP 20-møtet i Paris neste år, så er man avhengig av at alle land er villige til å bli med på en avtale, sier Brende.

Også toppledere fra industri, næringsliv og sivilsamfunn vil være til stede. Fra Norge deltar både statsminister Erna Solberg, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og Brende selv. Statsministeren vil også lede en tematisk sesjon om skog.

Les også:
- I USA bør du nesten gå konkurs flere ganger før du lykkes
Kantinematen er laget av stjernekokker og studentene har vin som valgfag
- Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.