Foreldrepermisjonstiden bør kuttes med sju uker, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Det vil styrke kvinnenes stilling i arbeidslivet, mener de. Helt uaktuelt, sier regjeringen.

NHO tar i Aftenposten mandag til orde for at den totale permisjonstiden skal kuttes til 42 uker med full lønn eller 52 uker med 80 prosent lønn.

– Å redusere permisjonen fra 59 til 52 uker (med 80 prosent lønn) vil gi mødrene kortere fravær og styrke deres stilling i arbeidslivet. Midlene som frigjøres, om lag 2 milliarder kroner, bør brukes på mer treffsikre tiltak for likestilling i arbeidslivet, skriver Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO, i et debattinnlegg i Aftenposten mandag.

Bremser likestillingen

NHO mener regjeringen bremser likestillingen ved å kutte fire uker pappapermisjon, slik de nå har foreslått. Når fedrekvoten i praksis blir borte, er det ingen grunn til å ha en så lang og sjenerøs foreldrepermisjon lenger, mener NHO.

– Da de fjernet pappakvoten i Danmark forsvant uttaket over natten. Og norske fedre har bare tatt ut sine tildelte uker, ikke én dag mer – så jeg tror dessverre ikke vi er der ennå at fedre vil være hjemme med barn uten egen kvote. Mye tyder på at mødrene vil ta ut maksimalt av det de kan få, sier Kristin Skogen Lund til Aftenposten.

Uaktuelt

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier det er uaktuelt å kutte foreldrepermisjonen.

– Et kutt på sju uker vil ikke føre til et mer likestilt arbeidsliv, og vil ramme de minste barna. Det er derfor uaktuelt å kutte i ordningen slik NHO foreslår, sier Horne.

Hun påpeker at foreldrepengeperioden i dag er 49 uker med full dekning, hvorav tre uker er forbeholdt mor før fødsel. Barnet er altså under 11 måneder når stønadsperioden er ferdig. Med NHOs forslag vil barnet være 9-10 måneder når den lønnede permisjonen er ferdig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.