Rockefeller-formuen kommer fra verdens første oljegigant, det ikoniske Standard Oil. Men nå er en æra over. John D. Rockefellers arvinger selger seg ut av investeringer i selskaper som driver med fossil energiproduksjon.

Familien styrer et filantropisk fond på 5,5 milliarder norske kroner, og det er dette fondet som endrer investeringsprofil. Arvingene mener de handler i oljegründerens ånd.

- Som den skarpsynte og fremtidsrettede forretningsmannen han var, er vi ganske sikre på at han ville ha flyttet investeringene fra fossil energi til ren og fornybar energi, sier Stephen Heintz på vegne av arvingene i en pressemelding mandag, ifølge Reuters.

Annonseringen skjer dagen før klimatoppmøtet i New York, og er del av et større initiativ der flere filantroper gjør det samme. Til sammen skal 315 milliarder kroner være trukket ut av selskaper som regnes som fossile. Målet er at pengene heller skal investeres i alternativ energi og klimavennlig teknologi.

De siste tre årene er det 650 individuelle investorer og 180 institusjoner som har signert på anmodningen om å trekke seg ut av fossile investeringer i løpet av fem år.

I Norge fryder Bellona seg over den nye, internasjonale investeringstrenden.

- Det er et oppsiktsvekkende sterkt signal til andre investorer og ikke minst oljeselskapene, som nok satte kaffen i halsen da nyheten sprakk i morges.  Dersom Rockefeller-familien, som ble steinrike på Standard Oil, kan selge seg ned i fossil energi, burde det være en opplagt sak også for oljefondet og andre pensjonsfond å gjøre det samme. Det er ennå uklart hvor fort nedsalget vil skje, men Rockefeller Brothers Fund er allerede ute av tjæresand og kull, sier Svend Søyland, seniorrådgiver for internasjonal klimapolitikk i Bellona.

I morgen begynner klimatoppmøtet i New York.

- Dette viser vilje og tro på det grønne skiftet, og føyer seg inn i en rekke av positive signaler i forbindelse med klimamøtet i New York. Klimamarsjen fikk stor oppslutning, og flere investorer kommer med utspill som viser vei ut av oljealderen, sier Søyland.

Les også: Solberg medgir at klimamålet kan ryke

Skryter av Kinas klimapolitikk dnPlus  

Lysbakken skuffet over «klima-Støre»

Støre: - Har ikke sagt at olje bør bli liggende  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.