Kolberg hadde samme verv i forkant av det forrige ordinære landsmøtet i 2013 og på nytt da partiet tidligere i år samlet seg om Jonas Gahr Støre som ny leder etter Jens Stoltenberg.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet innstilte mandag på at Kolberg får fornyet tillit som leder av valgkomiteen. Tirsdag tar landsstyret den endelige beslutningen.

Flere kandidater

Arbeiderpartiet skal på landsmøtet i april 2015 velge ny nestleder etter Helga Pedersen og ny partisekretær etter Raymond Johansen.

En rekke navn er blitt trukket fram som aktuelle erstattere, men lite er avklart, og valgkomiteen har god tid. Fylkeslagenes årsmøter skal ikke avholdes før i februar/mars, og valgkomiteens frist til å avgi innstilling er først under selve landsmøtet i april neste år.

Visse kort er imidlertid alt lagt på bordet i Aps lederkabal. En av de fremste favorittene til den viktige posten som partisekretær, har nemlig sagt nei:

Trondheims populære ordfører Rita Ottervik går for gjenvalg på nytt, og har i stedet lansert Trond Giske som kandidat til partiledelsen. Han er høyaktuell som nestleder, men neppe som partisekretær, fastslo historiker, sjakkentusiast og SV-er Hans Olav Lahlum overfor NTB nylig.

– Jeg tror ikke Arbeiderpartiet vil hente partisekretæren fra Stortinget. Reglene for permisjon er strenge, og det er lenge igjen av stortingsperioden, mener Lahlum som etter flere biografier om sentrale Ap-politikere kjenner partikulturen bedre enn de fleste.

Tajik

Skulle Giske bli innstilt som ny nestleder, må valgkomiteen finne enda en nestleder – for kjønnsbalansens skyld. De fleste regner Hadia Tajik som en åpenbar kandidat i så måte.

Foruten Tajik og Giske er stortingsrepresentantene Jette Christensen, Ingvild Kjerkol, Else-May Botten, Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen og Torgeir Micaelsen nevnt som aktuelle for nestledervervet. Det samme er sentralstyremedlem Kjersti Stenseng fra Oppland.

Om Arbeiderpartiet samler seg om Giske og Tajik må partisekretæren være kvinne, all den tid Jonas Gahr Støre er partiets leder. Ifølge Lahlum er det umulig å tenke seg en partiledelse på fire personer hvorav tre er menn.

Ifølge VG er fungerende kommunikasjonssjef Gry Larsen aktuell som partisekretær. Hun har jobbet med Støre i mange år, ikke minst som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Uansett hvem som blir valgt, vil Arbeiderpartiet på under ett år ha skiftet ut hele sin øverste ledelse når neste års landsmøte heves.

Les også:
Aker Solutions kutter 175 stillinger
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.