KrF-leder Knut Arild Hareide mener også lysten på en fest er litt for sterk hos de øverste tillitsvalgte på Stortinget.

– Jeg synes det har gått litt i ball for presidentskapet i denne saken, sier Hareide.

Presidentskapets plan er å fly inn stortingsrepresentantenes ektefeller, eller andre ledsagere, til hovedstaden for middag på Grand Hotel fredag 9. januar. Deretter skal de forflytte seg til Vandrehallen på Stortinget for ytterligere servering, kultur­innslag og levende musikk. Det foreløpige budsjettanslaget er på 770.000 kroner. Arrangementet er noe helt nytt i kalenderen for de folkevalgte, som i dag har en rekke sosiale arrangementer: Avslutningsfest med ektefeller på Akershus slott etter endte fire år, årlig middag på Slottet og jule- og sommeravslutninger i gruppene og komiteene. Blant annet.

«Nok fine middager»

– Vi går i nok fine middager som det er. Jeg klarer ikke å se behovet for en ny fest som rettferdiggjør en slik pengebruk. Presidentskapet må passe seg for ikke å bli for pompøst og bruke mer penger på moro for oss selv. Det sender et helt feil signal, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Det var Stortingets fjerde visepresident, Ingjerd Schou (H), som sto bak initiativet som ble vedtatt 8. mai i år under tittelen «Familiearrangement for representantene». Det inkluderer også «en til to åpent hus-dager for representanter og ansatte med familier i løpet av stortingsperioden». Nyttårsfesten skal etter planen arrangeres i det andre året av perioden mens den tradisjonelle avslutningsfesten altså er i det fjerde.

– Tanken er at vi i dag bare har én slik sammenkomst for representantene, avslutningsfesten, og vi har sett at de har mer av dette i det danske Folketinget og den svenske Riksdagen. Vi erkjenner at det er lite som bringer representantene sammen sosialt sett. Og folk kommer hit fra hele landet og reiser mye i egen valgkrets. Derfor vil vi lage et sosialt fellesskap som inkluderer ektefeller eller andre ledsagere for å vise familien hvordan det er på Stortinget, sier Schou.

– Du er uenig i at det er nok fine middager som det er?

– Jeg er ikke så opptatt av fine middager eller maten, men å sikre at parlamentarikerne har en arena for ektefeller og barn og at man lettere kan bli kjent med hverandre, sier Schou.

Ukjent

Hverken Lysbakken eller noen av de andre partilederne har vært med å bestemme den nye festtradisjonen. SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre sitter ikke i presidentskapet på Stortinget. Venstre-leder Trine Skei Grande ber i likhet med Lysbakken om at presidentskapet avlyser ballet.

INITIATIVTAGEREN. Stortingets fjerde visepresident Ingjerd Schou (H).
INITIATIVTAGEREN. Stortingets fjerde visepresident Ingjerd Schou (H).
– Det er snobbete og gammeldags. Dessuten finnes det en langt bedre måte å involvere ektefeller og partnere på: Legg avslutningsfesten til starten av stortingsperioden, sier hun.

– Vel, hun får mene det, og det er frivillig å delta. Vi får ta med oss synspunktet videre når vi skal evaluere i etterkant, sier Schou.

Aldri et behov

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp), som tidligere satt i presidentskapet, er ikke nådig mot den nye festen.

– Jeg har 17 år bak meg på Stortinget og har aldri registrert et behov blant oss for et nyttårsball. Jeg er stygt redd for at ting som dette svekker omdømmet til politikerne. Festen oser av en flotthet fjernt fra folk. Presidentskapet fremstår, sekundert av administrasjonen, mer og mer som en festkomité som ikke lenger har bakkekontakt med representantene, sier Korsberg.

Som eksempler viser han til fjorårets nye seremoni i stortingssalen for nobelprisvinneren og at den årlige julelunsjen med norsk tradisjonsmat ble byttet ut med tapas.

Hverken stortingspresident Olemic Thommessen (H) eller Stortingets direktør Ida Børresen ønsker å svare den kritikken.

Ikke helt forankret

Da DN først tok kontakt, opplyste Ingjerd Schou at nyttårsfesten er forankret i presidentskapet og at Thommessen har orientert de parlamentariske lederne. Igår ettermiddag fikk hun avkreftet det.

– Det er ikke sjekket med de parlamentariske lederne. Det vil vi gjøre når Stortinget samles. Hvis de synes nyttårsfesten er en dårlig idé, blir det ikke noe av den, sier Schou.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.