Forfatter og DN-kommentator Torgrim Eggen har brukt romanen «Tåpenes sammensvergelse» som bilde i sin omtale av den norske OL-tilhengerlobbyen. I et innlegg i DN på lørdag, kritiserte han flere navngitte personer.

"Den norske OL-lobbyen er et fascinerende klovnegalleri", skrev Eggen blant annet i innlegget.

 Blant  "klovnene" eller "tåpene" som Eggen angriper, er Høyre-politiker og tidligere Trondheim-ordfører Marvin Wiseth og Oslo-ordfører Fabian Stang.

- Jeg synes han burde holdt seg for god til å antyde at folk har hatt slag, sier Marvin Wiseth.

- Over alle støvleskafter

Han mener Eggens omtale av advokat Geir Lippestad for å "åpenbart hatt et åndelig drypp" er langt over streken. "Hakk i hæl på Lippestad snubler den tidligere populære trønderordføreren Marvin Wiseth inn", skriver Eggen.

- Kronikken hans er over alle støvleskafter. Den tyter over av indignasjon og aggresjon. Selv har jeg ikke hatt slag - foreløpig. Men jeg skjønner at Eggen mener jeg er en idiot, sier Wiseth.

Oslo-ordfører Stang mener han må finne seg i hovedinnholdet i "Tåpenes sammensvergelse".

- Såpass må han ha lov til å si. Men vi som kjemper for å utnytte de muligheter er OL vil gi de neste generasjonene prøver å gjøre dette på en saklig måte, sier Fabian Stang til DN.

Les også på DN.no i dag:

Vil stoppe stortingsball

Statoil-mekanikere venter 8,5 timer hver dag  

- Pensum i 5. klasse

Oslo-ordføreren reagerer sterkere på at Eggen omtaler Stang som «mannen ingen er kar om å huske hvordan ble ordfører i Oslo».

- Dette er pensum i 5. klasse. Det skjer ved demokratiske valg til bystyret, som så igjen velger ordfører. Jeg tror Torgrim Eggen har vært borte hele dette klassetrinnet, sier han.

Generalsekretær i Plan Norge Olaf Thommessen ble stemplet som en representant fra samfunnseliten som "plutselig renner over av folkelighet". Thommessen avslår å kommentere karakteristikken nærmere.

- He he. Nei, takk. Jeg  fokuserer på Ebola og #stoppbryllupet i disse dager, skriver han i en sms til Dagens Næringsliv.

Heller ikke OL-direktør Eli Grimsby vil kommentere kritikken.

- Nei, jeg har ikke noen kommentar til Eggens kronikk. Men jeg registrerer at OL nå er i alle aviser og medier,  sier Grimsby.

DN har også vært i kontakt med Geir Lippestad, men han har ikke gitt noen kommentar til Eggens uttalelser.

Eggen syns ikke at han er ufin i kritikken av «tåpene».

- Å kritisere og latterliggjøre makten er ikke «ufint». Det som er ufint er å sløse bort 50 milliarder av skattebetalernes penger, og samtidig gi tydelig uttrykk for at man blåser i folkemeningen, sier Eggen til DN.

– Forøvrig har jeg ikke kalt Marvin Wiseth en idiot. Jeg kalte ham en tåpe, en tilstand som heldigvis lar seg kurere. For eksempel når Stortinget tar til vettet, legger han til.

Les også på DN.no i dag:

Vil stoppe stortingsball

Statoil-mekanikere venter 8,5 timer hver dag