En ekstern granskning utført av advokatfirma Grette avdekker konflikter og manglende økonomisk styring i Astma- og Allergiforbundet. Den 140 sider lange rapporten DN har fått tilgang til konkluderer med:

  • Mangelfull faglig kompetanse i administrasjonen og styre.
  • Svikt i ledelses- og styringskompetansen.
  • Konfliktkultur med dype konflikter internt i styret og mellom styret og administrasjonen.
  • Manglende risikoforståelse hos styret og ledelse.
  • En svak kritisk sans i styret.
  • Et stort gap mellom budsjetterte inntekter og faktiske inntekter.

– Det var viktig at rapporten kom, for det har vært mange motstridende oppfatninger av hva som har skjedd. Nå kan vi legge historien bak oss og ta et oppgjør med det som har vært av ukultur, sier generalsekretær Trond Solvang, som tok over jobben i februar 2013 og siden har vært med på opprydningen i forbundets økonomi.

25 mill. i underskudd

Granskningsrapporten ble bestilt av styret i forbundet etter vedtak i juni i år, og har tatt for seg perioden 2006 til og med 2013. I perioden har organisasjonen hatt et samlet underskudd på 25 millioner, og all egenkapital var tapt i 2012.

Granskerne forklarer underskuddene med en betydelig vekst i denne perioden.

Underskuddet har også medført en stadig økt belåning med sikkerhet i forbundets eiendommer. Astma- og allergiforbundet har en eiendom i Hol og 48 leiligheter på Gran Canaria hvor det tilbys helsebringende opphold for de i alt 15.000 medlemmene. Videre fremgår det at det i perioden 2008 til og med 2013 har vært budsjettert med høyere inntekter enn hva som var realistisk å oppnå.

I 2008 oppnådde organisasjonen tre millioner mindre inntekter enn budsjettert, i 2009, 2010, 2011 og 2012 var avviket på fem millioner og i 2013 over fire millioner. I snitt var avviket på 19 prosent.

«Dokumentasjonen viser at inntektene ble oppjustert i forhold til det som ble foreslått fra seksjonsledernes- og prosjektledernes side. Dokumentasjonen viser at oppjusteringen var bevisst fra daværende generalsekretærs side. Dokumentasjonen viser at daværende generalsekretær ikke opplyste om dette i styret», heter det i rapporten.

I rapporten forklarer medlemmer i Forbundsstyret den negative utviklingen med «ufullstendig og uriktig» rapportering fra tidligere generalsekretær Geir Endregard.

«Lurt og misledet»

«Jeg har vært med i et styre som er blitt lurt og misledet og når dette ble oppdaget ble det ryddet opp», sier et tidligere styremedlem i rapporten. Et annet tidligere styremedlem sier at «veldig mye skyldes kreativ bokføring».

– Det er riktig at budsjettet var høyere enn resultatet, men det ble aldri laget fiktive budsjettall for å lure noen. Man kan ikke skape vekst, som var min oppgave, hvis man ikke planlegger en vekst, sier Endregard til DN.

Han mener granskningsrapporten delvis baserer seg på et ikke-godkjent referat fra hans intervjuer, og at det fremsettes en rekke påstander uten at han har fått svare på dem.

Granskerne påpeker at det har vært et betydelig og systematisk avvik mellom budsjett og faktiske inntekter, uten at styret har korrigert praksisen med for høyt budsjetterte inntekter. Selv om den reelle risikoen skal ha vært underkommunisert, fastslår granskerne at «styret likevel mottok tilstrekkelig informasjon om risikoen ved veksten, driften og økonomien i NAAF og at styret således hadde mulighet til å utøve kontroll med veksten, driften og økonomien».

Advokatfirma Grette påpeker at styret ikke satte inn tilstrekkelige tiltak for å kontrollere og redusere risikoen.

– Det har vært for løs økonomistyring, styret har ikke gjort jobben sin. Man har hatt for stor tillit til enkeltpersoner som tidligere generalsekretær og for stor tiltro til hva ekspansjonen skulle bringe med seg av midler, sier tidligere styreleder Gørill Kjeldsen Kasberg.

Hun kom inn som styreleder i september 2013 og trakk seg sammen med resten av styret i mars på grunn av uenigheter i styret om budsjettet.

DN lyktes ikke i å få en kommentar fra tidligere styreleder Pål Juveth Johansen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.