Det er neppe mange som gruer seg til lønningsdagen.

Men de færreste vet nok at det er en dag som innebærer større risiko enn både fredag 13. og de fleste andre dager i året.

Forskere har nemlig funnet ut at risikoen for å dø av hjerteproblemer eller slag øker når det er lønningsdag, skriver dn.se.

Men ikke alle har grunn til å bekymre seg for fremtidige lønningsdager.

Mest utsatt er unge i alderen 18-35 år med dårlig økonomi, ifølge studien som er utført av det svenske Instituttet for arbeidsmarkeds- og utdanningspolitisk evaluering. Studien omfatter alle offentlig ansatte i Sverige mellom 1995 og 2000.

Økt aktivitet

Forskerne tror årsaken til den økte dødeligheten kan forklares med økt aktivtiet på lønningsdagen ved at mange flyr rundt og bruker penger.

Den forklaringen virker rimelig siden forskerne ikke fant noen økt dødelighet for de med høyest inntekt, da det må antas at disse ikke er like avhengig av sin månedlige lønn for å dra på shopping.

Det var ingen forskjell i dødelighet på hvilken ukedag lønningsdagen falt på.

Studien viste at dødsfall som skyldes hjerteproblemer økte med hele 67 prosent på lønningsdagen, og at for hele det svenske arbeidsmarkedet betyr den økte dødeligheten at 96 personer hvert år dør for tidlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Professor varsler stadig lavere norske lønninger



Fem ting vinnerne gjør før klokken 08