Fallet i oljepris og lavere lønnsomhet i oljebransjen har ført til masseoppsigelser og utsettelse av nyinvesteringer.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass mener at en varig svekkelse av oljesektoren må føre til en revurdering av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. KrF og Venstre fikk ifjor gjennomslag for at regjeringen ikke skal gjennomføre konsekvensutredning av disse områdene i inneværende stortingsperiode – frem til 2017.

– Vi forventer at Lofoten og Vesterålen vil ha en lavere enhetskostnad enn andre områder, og med et varig oljeprisfall ønsker vi at en vurdering av dette området bli gjort så snart som mulig. Vi er klare til å ta den debatten når som helst, sier Erling Kvadsheim, direktør for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass, og viser til at leteområder som Barentshavet og andre områder langt fra land og på store havdyp, kan bli for kostbare med en varig lav oljepris.

Nye forutsetninger

Onsdag i neste uke legger finansminister Siv Jensen frem forslaget til statsbudsjett for 2015.

Budsjettforslaget var langt på vei ferdig og i trykken da det kraftige oljeprisfallet begynte.

– Det er ikke å forvente at regjeringen har tatt det sterke oljeprisfallet inn over seg i budsjettforslaget. Men vi forventer at den nye situasjonen for næringen må bli tatt hensyn til i den videre budsjettprosessen på Stortinget, sier Kvadsheim.

BER OM TILTAK. Erling Kvadsheim, direktør i Norsk olje og gass, vil ha flere tiltak hvis oljeprisen forblir lav. Foto:
BER OM TILTAK. Erling Kvadsheim, direktør i Norsk olje og gass, vil ha flere tiltak hvis oljeprisen forblir lav. Foto: (Foto: NTB scanpix)
Han påpeker at nå som tidene er blitt tøffere for oljebransjen, vil det være spesielt viktig at statsbudsjettet ikke innebærer svekkede rammevilkår.

– Oljeprisfallet har overrasket mange, og det er for tidlig å fastslå hvilke konsekvenser det vil innebære. Det som likevel er klart, er at dersom oljeprisfallet blir langvarig og kanskje enda større, vil det måtte få betydning for hvilke rammevilkår regjering og storting setter for bransjen. Aktuelle tiltak som vurderes er da lavere beskatning, tilgang til nye leteområder og tiltak rettet mot produksjon i sen fase, sier han.

Kvadsheim understreker at det viktigste nå er at alle endringer som måtte komme i rammevilkår blir utformet på en involverende måte og i dialog mellom næring og myndigheter.

– Og hvis vi får en varig nedgang i oljepris og lavere marginer?

– Da trenger vi tiltak innenfor alle de nevnte områder. Det er også klart at tilgang til lettere tilgjengelige områder der produksjonskostnadene vil være lavere, vil være veldig aktuelt. Lofoten og Vesterålen er slike områder. Vi ønsker fortsatt en konsekvensutredning av dette området, men er klar over at regjeringen i utgangspunktet ikke vil gjøre det i denne stortingsperioden, sier Kvadsheim.

Han mener at regjering og storting bør revurdere denne saken i inneværende stortingsperiode hvis konsekvensene av oljeprisfallet blir store.

– Ja, det er klart. Lettere tilgjengelige områder vil i en slik situasjon være mer aktuelle for næringen enn områder langt unna og på store havdyp, sier han.

Avtalebrudd

Venstres Trine Skei Grande var med på å tvinge Høyre/Frp-regjeringen til å godta en «fredning» av Lofoten og Vesterålen i hele denne stortingsperioden.

KrF og Venstre fremsatte et nei til konsekvensutredning som et ufravikelig krav i forhandlingene om regjeringsplattform ifjor.

– Dette er enkelt. Regjeringen har ikke noen samarbeidsavtale med Venstre dersom konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen blir revurdert. Og jeg synes det ikke er noen bombe at oljesektorene vil at vi skal pumpe opp olje og gass fra områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men det blir det aldri noe av, sier Skei Grande.

Flere populære saker på DN.no:

Christian Ringnes til ungde studenter: - For eiendom er de beste tidene bak oss. Jeg rakk det. Stakkars dere.

Mengleren mente 2-romsen var "helt ok, ikke mer": 107 på visning. 16 budgivere. 550.000 over takst

Dette er polets beste rødvinkjøp: Weinert leverer varene igjen