Brødrene Rolf og Per Ove Nerland, som eier og driver bilimportfirmaet Nerland Autosalg, har slått seg opp på import av amerikanske biler til Norge – men salget fikk en bråstopp mot slutten av 2009.

Vegdirektoratet instruerte nemlig landets trafikkstasjoner til å nekte godkjennelse av importerte biler for bruk i Norge om ikke visse dokumentasjonskrav var innfridd.

Nerland Autosalg hevdet at det var umulig å fremskaffe slik dokumentasjon på amerikanske biler.

Mandag møter Samferdselsdepartementet i retten for å kjempe mot et erstatningskrav på opptil 30 millioner kroner fra bilimportfirmaet.

«Maktmisbruk»

I sin rolle som opposisjonspolitiker for Fremskrittspartiet i Stortinget engasjerte Bård Hoksrud seg i saken allerede i 2010. Han mente Vegdirektoratets praksis var brudd på et EU-direktiv Norge var forpliktet til å følge, og i et skriftlig spørsmål til daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, omtalte han Vegdirektoratets adferd som «maktmisbruk».

I etterkant har Nerland Autosalg saksøkt Samferdselsdepartementet med krav om erstatning for tapte inntekter i de to årene det ikke fikk godkjent bilene. I forbindelse med den forestående rettssaken valgte Nerland-brødrenes advokat Susanne Schneider å stevne Hoksrud som vitne. Hoksrud er nå statssekretær i nettopp Samferdselsdepartementet.

Ville stoppe vitne

Oppføringen av Hoksrud som vitne falt ikke i god jord hos Regjeringsadvokaten, som fører saken for Samferdselsdepartementet. Regjeringsadvokaten ba derfor retten om å nekte Nerland Autosalg å føre Hoksrud som vitne. I sin begjæring viser statens advokat til det den omtaler som en tiltagende tendens til å ønske politikere som vitner i rettssaker. Regjeringsadvokaten mener dette skyldes et ønske om å skape blest om saken, snarere enn et reelt ønske om å belyse den. Av hensyn til politikernes arbeidsbyrde anførte Regjeringsadvokaten at slik vitneførsel må begrenses.

Schneider hevdet, på vegne av Nerland Autosalg, at Hoksrud «både har satt seg godt inn i saken og har viktige refleksjoner om veimyndighetenes praksisendring».

Må vitne

Da Schneider fastholdt at Hoksrud måtte vitne og Regjeringsadvokaten sto på sitt, ble Oslo tingrett nødt til å avgjøre saken. I en kjennelse avsagt nylig kom tingrettsdommer Axel Slettebøe «under tvil» til at Hoksrud må vitne i saken.

I kjennelsen skriver dommeren at det ikke kan utelukkes at Hoksruds forklaring kan være av betydning for avgjørelsesgrunnlaget. «At Hoksrud eventuelt ikke har førstehåndskunnskap om sakens tema, kan i denne forbindelse ikke være avgjørende», fortsetter retten.

Bård Hoksrud er ordknapp da Dagens Næringsliv kontakter ham om saken.

– Er det du, andre i Samferdselsdepartementet, eller regjeringsadvokaten som ikke vil at du skal vitne?

– Jeg er innkalt som vitne og kommer selvfølgelig til å gjøre plikten min som samfunnsborger og stille for retten. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hoksrud.

– Er det ubehagelig å bli konfrontert med det du har sagt og gjort som opposisjonspolitiker?

– Jeg sier ingenting mer. Jeg kommer til å møte i retten og det er det. Jeg gjør som jeg må når jeg er kalt inn, sier Hoksrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.