Ivar Tollefsen er Norges største boligutleier, med 14.000 utleie­­­­­­leiligheter i porteføljen. Utviklingen av hans hytteprosjekt som har fått navnet Utsund, har pågått i tre år. Nå begynner grunnarbeidet til den 1074 kvadratmeter store hytta å ta form ved fjæresteinene i Kragerø.

Bygget, som skal ferdigstilles i løpet av 2017, vil bestå av to kjelleretasjer på totalt 983 kvadratmeter som blant annet skal inneholde et stort svømmebasseng. Tollefsen søkte i mai om å utvide hytta med 242 kvadratmeter, noe som ble godkjent av bygningsrådet i juni.

Tollefsen holder en lav profil i mediene og ønsker ikke å kommentere fritidseiendoms­­­prosjektet overfor DN. Prosjektleder hos hovedentreprenøren Kruse Smith, Ove Bottolfs, uttaler til lokalavisen Kragerø Blad at det er lagt vekt på at hytta skal være minst mulig synlig i terrenget.

– For å realisere fritidseiendommen kreves det avanserte betongkonstruksjoner, noe som gjør byggingen komplisert, sier Bottolfs.

Godkjent før lovendring

I dag er det ikke sikkert at Tollefsens gigantiske hytteprosjekt på Tåtøy ville blitt godkjent av Kragerø kommune. Fritidseiendommen ble godkjent i 2008, året før innstramningen av bygningsloven. Frem til 2009 var det mulig å foreta hytteutvidelser og ombygginger uten at eieren trengte å sikre seg dispensasjoner. Denne muligheten forsvant i 2009.

BYGGER UNDERJORDISK I STRANDKANTEN. Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
BYGGER UNDERJORDISK I STRANDKANTEN. Ivar Tollefsen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX (Foto: NTB Scanpix)
– I dag kan man ikke gjøre noen tiltak i strandsonen hvis det ikke er en reguleringsplan, som det er få av i strandsonen i Kragerø. Dermed er alt forbudt, sier bygningssjef Per Arstein i Kragerø kommune.

Han opplyser at det ikke er tillatt å sprenge ut større areal enn hytta opptar, og at det ikke er lov med kjeller under annekser. Men det er ikke forbud mot kjeller under hytter, slik Tollefsen har fått godkjent.

«Mindre hytte» for Hagen

Tollefsen er ikke alene om å bygge luksus under svabergene: Milliardær Stein Erik Hagen fikk ifjor grønt lys for å bygge sin delvis underjordiske fritidseiendom på holmen Ropen uten­­­­for Kragerø. Det var et enstemmig bygnings­­­­råd som god­­­­­­­­­­­kjente fritidseiendommen på øya, som frem til 2009 var en del av et fugle­­reservat. I sommer kunne Hagen endelig flytte inn på eiendommen, som har et bruksareal på 162 kvadratmeter, fordelt på 85,6 kvadratmeter på førsteetasje og 73,6 kvadratmeter i kjelleren. Tegningene viser at det blir fire soverom i den nye hytta, ett i første etasje og tre i kjelleren. Hytta er vesentlig større enn de 100 kvadrat­­­meterne som normalt godtas i strandsonen i Kragerø, men eiendommen ligger delvis skjult mellom bergknauser i terrenget. Hagens hytte er senket ned i terrenget, slik at kjelleretasjen blir liggende bare 80 centimeter over normal vannstand – noe som bryter med kommuneplanens bestemmelser. Da byggeprosjektet ble godkjent av kommunen, hadde Hagen følgende å si til DN:

DELVIS SKJULT. I sommer kunne Stein Erik Hagen endelig flytte inn på fritidseiendommen på øya Ropen utenfor Kragerø. Hytta er delvis senket ned i terrenget og adskillig større enn de 100 kvadratmeterne som vanligvis godtas i området. Foto: Aleksander Nordahl
DELVIS SKJULT. I sommer kunne Stein Erik Hagen endelig flytte inn på fritidseiendommen på øya Ropen utenfor Kragerø. Hytta er delvis senket ned i terrenget og adskillig større enn de 100 kvadratmeterne som vanligvis godtas i området. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
– Det er hyggelig at søknaden har fått gjennomslag. Jeg ønsker en mindre hytte og sted og å komme nærmere barna og deres hytter.

Hagens prosjekt ble godkjent på andre forsøk. Hans første byggesøknad ble avvist fordi kommunen mente fritidseiendommen var altfor ruvende i terrenget. Den nye eiendommen er derfor bygd i en helt annen og mer diskret stil, og er trukket noe lenger inn på holmen. Milliardæren skal i 2011 ha betalt 16 millioner kroner for eiendommen, som hadde en prisantydning på 12 millioner. Kjøpet omfattet flere andre små holmer rundt Ropen, med et samlet areal på cirka 16 dekar.

Tidligere anslag har vist at hyttene som Stein Erik Hagen og hans nærmeste eier i Kragerø, kan være verd minst 200 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.