Det var Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen som i DN tirsdag hevdet at statsminister Erna Solberg ikke klarte å holde fingrene unna godteskålen, et bilde på at regjeringen ved hver eneste korsvei har økt oljepengebruken det siste året og setter ny rekord i neste års statsbudsjett.

Selv om Høyre og Frp torsdag mesket seg med marsipankake for å markere regjeringens ettårsdag, vil de ikke ha på seg at de er usunne i oljepengebruken.

– Det er forskjell på å spise godteri og sunne saker. Det vi har i godteskålen er vitaminbjørner, omega-3 og gulrøtter for norsk økonomi. Det er Ap som ser på oljepengene som godteri og brukte i åtte år oljepengene først og fremst til søtt, ikke til sunt, til offentlig forbruk, ikke investeringer, sier Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann.

Bare desimaler

Ap vil i sitt alternative budsjett kutte oljepengebruken med to milliarder kroner.

– Ap prøver å fremstille det som om forskjellen på et ansvarlig og uansvarlig budsjett er 164 eller 162 oljemilliarder. Det er nonsens. For å få øye på Aps to milliarder må vi bruke tre desimaler på handlingsregelen. Dessuten er ikke vår godteskål bare Oljefondet, det er statsbudsjettets totale ramme. Der legger Ap i skrivende stund opp til å øke de offentlige utgiftene med 13 milliarder mer enn regjeringen gjør, hevder Flåtten, basert på følgende regnestykke:

Ap vil øke skatter og avgifter med 15 milliarder (tilbake til nivået under de rødgrønne), og bruke 2 milliarder mindre oljepenger. Da gjenstår 13 milliarder som de skal bruke på økte offentlige utgifter.

– Et slikt budsjett vil ha en reelt ekspansiv effekt og legge større press på økonomien. De vil fylle på med godteri, mens vi fyller på med omega-3 og vitaminbjørner. Det gjør vi fordi vi mener sunt også kan være godt, sier Flåtten.

Snevert

Marianne Marthinsen mener Høyre igjen viser hvor snever Høyre er i synet på hva som skaper vekst.

– Tar du vitaminer når du bygger en skole, men spiser tomme karbohydrater når du ansetter lærere som kan undervise i de samme skolebyggene? I så fall er det talende for Høyres syn på hva som skaper vekst i et samfunn, sier Marthinsen.

Hun reagerer også på at Høyre bagatelliserer deres bruk av to milliarder mindre oljepenger.

– Det er oppsiktsvekkende at Høyre, som alltid har stått på for ansvarlighet, mener to milliarder ikke spiller noen rolle. Det er urovekkende for handlingsregelens fremtid og bekrefter tendensen om at de gradvis, år for år, sklir på oljepengebruken. Våre to milliarder er en markering av at det er en glideflukt vi ikke vil være med på, sier Marthinsen.

Oljedopet

Høyre viser til hensikten med handlingsregelen da den ble innført: Innfasingen av oljeinntektene i norsk økonomi måtte brukes til å øke vekstevnen i norsk økonomi, gjennom skattelettelser og investeringer på infrastruktur, utdannelse og forskning. I statsbudsjettet har regjeringen anslått at den forrige regjeringen brukte under 20 prosent av oljekronene til andre formål enn det handlingsregelen opprinnelig la opp til. Ifølge dagens regjering har den hittil vridd 40 prosent av det samlede handlingsrommet over til å investere i det de kaller fremtidig vekst og velferdssamfunnets bærekraft. Samtidig innrømmer regjeringen i budsjettet at «disse anslagene er usikre og bygger på skjønnsbaserte avgrensninger. De må derfor brukes med varsomhet.» Flåtten derimot tråkker til:

– Hovedproblemet i norsk økonomi er arven fra de rødgrønne: Ap økte i åtte år oljepengebruken, men ikke primært på investeringer, derimot på en økt offentlig sektor. Ingen større initiativer ble tatt for mer effektiv ressursbruk. Norge ble oljedopet av de rødgrønne. Nå må vi på avvenning, sier Flåtten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.