– Jeg har ofte lurt på hvorfor det er så få menn som har stått på barrikadene for fedrepermisjonen. Undersøkelsen viser klart at de er den tause majoritet, sier Anders Folkestad, leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, til NTB.

I en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Unio, sier 76 prosent av de spurte mennene at de støtter dagens foreldrepermisjonsordning. 71 prosent av de spurte kvinnene sier det samme.

Press på menn

– Det var ikke ventet, men det er sterkt et forsvar for dagens ordning. Det er en tydelig indikasjon på at tilretteleggingen for papparollen har vært rett, mener Folkestad.

Han er ikke i tvil om at menn opplever et større press for å jobbe etter å ha fått barn, enn det kvinnene gjør.

– Det presset vil bare forsterkes om regjeringen rokker ved dagens foreldrepermisjon.

– Kollisjonskurs

Spørreundersøkelsen ble utført etter at barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sendte forslag om forenkling av foreldrepermisjonen ut på høring. Hun vil at det ikke skal kreves noen dokumentasjon eller saksbehandling om foreldre ønsker å overføre permisjonsuker seg imellom.

I dag er en tredel forbeholdt mor og en tredel far, mens foreldre står fritt til å fordele den siste tredelen selv. I undersøkelsen er 74 prosent enig i dagens prinsipp.

– Dette er en klar melding til Horne om at hun er på kollisjonskurs med folk flest. Det pleier verken Frps strategi eller retorikk å være, sier Folkestad i Unio.

Han mener undersøkelsen viser en veldig oppslutning om hovedordningen som «Solveig Horne ønsker å slå beina under».

Små forskjeller

Av de spurte under 30 år i undersøkelsen, støtter 79 prosent dagens ordning. Men også en stor andel av de spurte over 60 år, 68 prosent, støtter dagens ordning.

Forskjellene mellom landsdeler er minimale. Det samme er prosentforskjellen mellom de spurte som jobber i offentlig og privat sektor.

Den største forskjellen er knyttet til partitilhørighet. Blant de spurte som stemmer Senterpartiet, er 61 prosent for dagens ordning, mens prosentandelen blant de spurte som stemmer Rødt eller Miljøpartiet De Grønne, er 79.

– Det er underlig at Horne vil endre en ordning som folk flest vil ha – en ordning som ikke koster noe. Den fungerer utmerket for barna, for fedrene og for mødrene. Og for likestillingen, avslutter Anders Folkestad i Unio. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.