Anniken Huitfeldt (Ap) ber forsvarsministeren trekke tilbake instruksen som gjør at mange ungdommer med minoritetsbakgrunn ikke får sikkerhetsklarering slik at de kan avtjene verneplikten.

– Jeg forventer at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) trekker de nye rutinene tilbake og går tilbake til ordningen med individuell sikkerhetsklarering, sier Huitfeldt, leder i Stortingets forsvar- og utenrikskomité til Klassekampen.

Mandag vil hun sende et brev til forsvarsministeren der hun ber om en redegjørelse for hvorfor mer enn tusen norske minoritetsungdommer er blitt nektet å avtjene verneplikten.

Hemmelig liste over land

I september i år innførte Forsvaret nye rutiner som at norske statsborgere «som har relasjoner til land som Norge ikke har sikkerhetsmessig samarbeid med», ikke får avtjene verneplikt fordi de ikke får sikkerhetsklarering. Dette har ført til at mer enn tusen minoritetsungdommer ikke får avtjene førstegangstjeneste.

Forsvarsministeren var ikke orientert om innføringen av de nye rutinene.

Ifølge Klassekampen er personer med foreldre fra Irak og Russland blitt nektet førstegangstjeneste. Hvilke flere land det gjelder vil ikke Forsvaret opplyse om.

– Vedrørende nasjoner som omfattes, så kan vi ikke uttale oss om dette. Det er gradert, sier major Vegard Finberg, pressetalsmann for Forsvarssjefen.

– Uheldige utslag

I en epost til Klassekampen skriver Eriksen Søreide at hun har bedt Forsvaret se på om rutinene er hensiktsmessige.

«Endringene i rutinene ble gjort av Forsvaret, fordi de som skal tjenestegjøre må ha sikkerhetsklarering. Det kan se ut som praktiseringen kan ha noen uheldige utslag, så jeg har bedt Forsvaret se på om rutinene er hensiktsmessige.»

Forsvaret begrunner de nye reglene med behovet for å sikkerhetsklarere alle som skal tjenestegjøre. Tidligere har klareringene blitt gjennomført fortløpende etter at folk har startet i tjenesten.

Dette har ført til at enkelte har vært inne til tjeneste uten å få klarering, og disse har blitt satt til det Forsvaret selv beskriver som «lite meningsfulle oppgaver».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.