– Høyres retorikk om oljepengebruken er blitt mer lik den Frp benyttet i valgkampen: At vi i statsbudsjettet og i debatten om handlingsregelen må skille mellom forbruk og investeringer, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

Han har også merket seg en dreining i hvordan Høyre ser på handlingsregelen.

– Jeg får et inntrykk av at statsminister Erna Solberg mener hun kan bruke mer oljepenger fordi en større andel går til det hun kaller vekstfremmende: samferdsel, kunnskap og skatteletter, sier Reegård.

Like viktig

Han viser blant annet til leserinnlegget til Erna Solberg i DN tirsdag der hun skrev at «like viktig som nivået på oljepengebruken, er hva vi faktisk bruker pengene til.» 

– Hvis Erna Solberg gjør alvor av at regjeringen kan bruke mer penger fordi hun i deres øyne bruker dem bedre, kaster hun i praksis handlingsregelen over bord.

– Hvorfor?

– Forbruk og investeringer virker ulikt på økonomien først etter lang tid, men viktigere: Handlingsregelen vil med et slikt skille bli så komplisert at den ikke lar seg praktisere. Handlingsregelen handler først og fremst om nivået på oljepengebruken. Den andre delen av regelen, som Erna Solberg påstår, er en intensjon om hva pengene burde gå til. Men partiene kan ikke ved hver eneste korsvei diskutere om oljepengebruken er vekstfremmende investeringer eller forbruk. Det blir en så komplisert regel at den i praksis oppheves, sier Reegård.

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mener det hele er en avsporing fra Reegård.

- Vi må omstille oss når aktiviteten i olje-og gass-sektoren synker. Da er det nødvendig med investeringer som stimulerer til investeringer i fastlandsøkonomien og innretningen på oljepengebruken blir viktig. Selvsagt virker forbruk og investeringer forskjellig, både på kort og lang sikt, og det sender forskjellige signaler i markedene, sier Flåtten. 

Han mener LO har vært for passive i debatten om hva pengene bør brukes til.

- Jeg skjønner at Reegård ikke liker denne diskusjonen, fordi jobben med omstilling skulle vært begynt for lengst og LO har vært og er passive i forhold til denne viktige diskusjonen, sier Flåtten.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke bekrefte at hun har fått fullt gjennomslag for Frps grunnholdning til en langt mer fleksibel handlingsregel enn det Høyre står for.

- Du har flere ganger argumentert for at det viktigste er hva pengene brukes på.

- Ja

- Betyr det at det ikke er så viktig hvor mye som brukes?

- Det er helheten i budsjettet som er viktig. Jeg mener at budsjettet er godt tilpasset de utfordringene norsk økonomi står i nå. Jeg mener vi har funnet en god balanse mellom økte investeringer, reduserte utgifter og klare satsninger.

- Mener du at man kan bruke mer oljepenger hvis man bruker dem riktig?

- Jeg mener at vi har lagt en god list for neste års budsjett.

- Hva mener du med list?

- Det handler om summen av alle tiltak. Jeg er like opptatt av de avbyråkratiseringsreformene vi lanserer, som jeg er av satsinger på viktige områder i budsjettet. Det er summen av dette som over tid betyr noe.

- Så hvor mye som brukes er ikke viktigere enn det andre?

- Vi har laget et budsjett hvor vi har vurdert helheten. Helheten er god, sier Jensen.

 

LES OGSÅ: Slik får du innsyn i mappen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.