Arbeiderpartiets representant i finanskomiteen, Tore Hagebakken, var tydelig provosert etter at NHO, LO og KS mandag åpnet finanskomiteens høring om statsbudsjettet.

Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, var under høringen tydelig på at 2014 er et beintøft år for kommunene, særlig på grunn av langt dårligere skatteinntekter enn beregnet. På spørsmål fra komiteen om kommunene kunne hatt bruk for statlig kompensasjon for skattetapet, var svaret imidlertid nei.

– Vi skal være forutsigbare. Nå har vi i åtte år sagt ja til systemet hvor endringer i skatteanslag etter revidert budsjett enten kommer kommunene til gode eller trekkes fra. Skal vi være konsistente, må vi nesten si at vi støtter dette systemet uansett regjeringsskifte, uttalte Eide.

– Blodfattig

Svaret provoserte Tore Hagebakken.

– Som tidligere ordfører i en årrekke og som tidligere KS-leder i Oppland synes jeg dette var direkte blodfattig av KS her i dag, sier han til NTB.

– KS gir en helt annen beskrivelse her til oss enn den jeg får høre fra lokalpolitikerne ute i kommunene. KS sentralt er opptatt av å være prinsipielle, mens ordførerne og kommunepolitikerne forsøker å redde velferdstilbudet. Jeg får helt andre signaler også når det gjelder kompensasjon for skattetapet, sier han til NTB.

Stramt

Avdelingssjef i LO, Stein Reegård, uttalte under høringene at LO er mer bekymret for kommunebudsjettet neste år enn det KS uttrykker.

Sjeføkonom i KS, Per Richard Johansen, uttalte at han mente økningen regjeringen hadde lagt opp til i frie inntekter, var tilstrekkelig, men understreket at det ikke var plass innenfor rammene til utgiftsposter KS hadde funnet i tillegg.

– Jeg konstaterer at KS allmenne vurdering av kommuneopplegget for neste år er litt på den optimistiske siden sammenlignet med andre aktører, utdypet Reegård over NTB etter høringen

– I lys av erfaringene de siste årene hvor særlig befolkningsveksten har vært undervurdert og på bakgrunn av de rapporter vi har fått fra kommuner og ansatte, så virker det stramt.

– Likt som før

Helge Eide kaller kritikken fra LO for skjønnsmessig.

– Vi opplever nok at LOs bekymring er påvirket av regjeringsskiftet. Vi må nødvendigvis se dette uavhengig av regjering. Vi understreket sterkt at anslagene for 2014 gir grunn for bekymring. Flere kommuner ligger an til netto driftsresultat på null. Når det gjelder 2015, så er ikke opplegget for kommuneøkonomien her noe prinsipielt annerledes enn de foregående årene, gitt at skatteanslaget fra Finansdepartementet treffer, sier Eide

– For optimistisk

Under høringen uttrykte både NHO og LO bekymring for at oljepengebruken i regjeringens budsjettforslag er for ekspansiv.

NHOs næringspolitiske direktør Petter Haas Brubakk mener statsbudsjettet er for optimistisk når det gjelder utviklingen i norsk økonomi og pekte på at følgene av fallende oljeinvesteringer er undervurdert.

Svein Reegård i LO hevdet argumentene om at det ikke er like farlig for økonomien å bruke oljepengene til investeringer som forbruk, dels er misforstått. Det kan føre til at handlingsregelen mister legitimitet og respekt på sikt, påpekte han.

Les også:
- Det vil være en umulig oppgave
Asia i dag: Zombier truer Kina
Slik får du innsyn i mappen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.