Kraftige reaksjoner fra flere parlamentariske ledere og stortings­representanter har fått Stortingets presidentskap til å snu og avlyse nyttårsfesten som skulle holdes på Grand og på Stortinget.

Da Dagens Næringsliv 1. oktober Vil stoppe stortingsball , var nyttårsfesten 9. januar ­allerede skrevet inn i langtids­programmet for Stortinget, og det var satt av 770.000 kroner til formålet. SVs Audun Lysbakken, KrFs Knut Arild Hareide og Venstres ­Trine Skei Grande var klare på at dette var en dårlig idé.

«Et felles ønske»

Stortingets presidentskap, som ledes av president Olemic ­Thommessen med fem medlemmer, behandlet saken på nytt etter at festen ble offentlig kjent. DN har fått opplyst at det var Ingjerd Schou (H) i presidentskapet som var pådriver for å få til nyttårs­festen.

– Nei, det var ikke jeg som var initiativtager. Det var et felles ønske i presidentskapet om en sosial sammenkomst der alle vi som er stortingsrepresentanter fra hele landet kunne ha med ektefeller eller partner til et arrangement. Nå har vi valgt å utsette arrangementet, trolig til sommerhalvåret.

– Utsette? Det er vel ingen tvil om at nyttårsballet er avlyst?

– Vi har aldri kalt det noe nyttårsball. Det er det dere som har gjort. Det skulle være et arrangement 9. januar, med ledsagere. Vi kan ta selvkritikk på at vi satte det opp i programmet før det var nærmere drøftet. Nå har vi utsatt arrangementet til senere, sier Ingjerd Schou til DN.

Flybårne ektefeller

Den opprinnelige planen til presidentskapet var å fly inn stortingsrepresentantenes ektefeller, eller andre ledsagere, til hovedstaden for middag på Grand Hotel fredag 9. januar. Deretter skulle de forflytte seg til Vandrehallen på Stortinget for ytterligere servering, kulturinnslag og levende musikk. Det foreløpige budsjettanslaget var på 770.000 kroner.

Selv om Ingjerd Schou vil ha seg frabedt at presidentskapet ville arrangere et nyttårsball, men bare et nyttårsselskap, omtalte stortingspresident Olemic Thommessen arrangementet som et «ball» i sin tale på slottsmiddagen i forrige uke.

Thommessen fortalte om nøkternheten og nærheten som er mellom kongen og folket, eksemplifisert gjennom det lille militærflyet kongen bruker på reise, i motsetning til luksuriøse farkoster mer forgjeldede land holder seg med: «Historien sier noe om nøkternhet og hvorfor det blir bråk når noen vil ha nyttårsball for stortingsrepresentanter på Grand».

KrF-leder Knut Arild Hareide, som da festplanene ble kjent mente det nok «har gått litt i ball for presidentskapet», er glad for at evenementet er avlyst.

– Jeg tror ikke den planlagte samlingsformen var så etterspurt. Derfor er det en klok beslutning som er tatt, sier Hareide.

Venstreleder Trine Skei Grande er også fornøyd.

– Jeg oppfatter at presidentskapet tok imot de gode rådene de fikk fra de parlamentariske lederne. Og ideen om i stedet å ha en sommerfest, som jeg lanserte i DN, fikk stor støtte. Dermed oppnås målet uten at det koster mer. En klok beslutning, sier Trine Skei Grande.

Les også på DN.no
 

Fikk suksess da han ansatte autister  

- Gullalderen i norsk økonomi er forbi

Her er verdens beste lederutdannelser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.