- Dette er egentlig veldig alarmerende. En veldig viktig debatt, sier Kåre Willoch til Dagens Næringsliv.

Willoch er en gjenganger på NHHs høstkonferanse. Nå har akkurat hørt professor Kjell G. Salvanes snakke om frafallet på videregående skole.

Bare 57 prosent av norske elever fullfører videregående på normert tid. Det er langt bak snittet i OECD-landene på 72 prosent.

- Tallmaterialet mitt viser at kunnskapsnivået i befolkningen går oppover helt til de som er født på midten av 70-tallet. Da er det noe som skjer, fortalte Salvanes.

- Uheldig

Bare Island og Luxembourg har en lavere gjennomføringsandel enn Norge, ifølge OECDs rapport «Education at a glance», som kom i forrige måned.

NHH-professor Kjell G. Salvanes.
NHH-professor Kjell G. Salvanes. (Foto: Christopher Olssøn.)
Akkurat hva som har skjedd, kan ikke professor Salvanes gi noe klart svar på.

- Jeg tenker riktignok at «reform 94» er en god kandidat. Da slo en i stor grad sammen yrkesutdannelse og allmennutdannelse slik at det ble et felles førsteår, sier han.

- En fikk en teoretisering av videregående som antagelig har vært uheldig, mener Salvanes.

- Dårlig grunnlag

NHH-konferansen, som avholdes på Hotel Bristol i Oslo, har i år fått undertittelen «turbulens i stor høyde».

Willoch synes det er trist at såpass mange faller fra i ung alder i Norge.

- De som ikke skaper seg en basis tidlig i ungdomsperioden, har et dårlig grunnlag for resten av livet, sier den tidligere statsministeren.

- Jeg kan ikke nok om skolevesenet, men dette samsvarer med et urolig inntrykk som mange av oss har fått. Det tyder på at vi ikke har nådd frem til å skape et undervisningssystem som utnytter ungdommens muligheter. Jeg tror vi må gi dem noe som stimulerer interessen, sier han.

Bruker penger

Willoch legger til at det neppe handler om penger. Det bekrefter også OECD-rapporten.

Blant OECD-landene er det kun Sveits og USA som bruker mer ressurser per elev, justert for kjøpekraft, enn Norge. Likevel er vi på 22. plass av 34 OECD-land i Pisa-undersøkelsen om matematikk.

- Vi har et problem når det gjelder frafall i videregående skole, særlig innen yrkesfag. For å motvirke frafall må vi sørge for at elevene har med seg nødvendige kunnskaper når de går ut av grunnskolen, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding i september.

Les mer fra NHH-konferansen:
Dette er miksen som stresser økonomene
- Det vi trenger er noen synlig rike - «filthy rich» kapitalister
- 40 prosent av de som starter på høyere utdanning har ikke grad etter 10 år  

Les også:
Vil vedde én milliard om strømprisene
Fyrer opp boligprisene
Tesla flopper i Sverige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.