Det er neppe aktuelt med utlendinger i Nobelkomiteen, sier Høyres parlamentariske leder. Partiet vil heller ikke gi instruks til nye nobelkomitémedlemmer om å fjerne Thorbjørn Jagland som leder.

– Vi har vurdert de historiske forutsetningene som lå bak at Norge fikk oppgaven med å dele ut Nobels fredspris. Det har gjort det mindre aktuelt for oss å utnevne utenlandske komitémedlemmer, sier parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre til Aftenposten.

Nobelkomiteen er sammensatt av fem partiutnevnte personer med tidligere Ap-politiker og generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland i spissen.

På grunn av godt valgresultat får Høyre to representanter mens SV mister én. Dermed er det flertall tre mot to for den borgerlig utnevnte blokken.

Et borgerlig utnevnt flertall kan droppe Jagland, om de ønsker det. Frp-talsmenn har allerede sagt rett ut at de helst ser at Jagland kastes på grunn av en uheldig miks av verv.

– Partiet mitt har ikke tatt stilling, men jeg vil kaste Jagland. Dobbeltrollen hans er ikke god. Den absurde tildelingen av Nobels fredspris til Barack Obama sitter nok også fortsatt i hos meg og mange andre, sier utenrikspolitisk talsmann Christian Norheim i Frp

Trond Helleland bekrefter at partiet søker utenfor politikernes rekker.

– Vi leter etter gode navn utenfor Stortinget. I Akademia. I næringslivet. I det sivile liv. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.