Arbeiderpartiets sterke fremgang (+ 5,8 til 39,8 %) og fallet til Høyre (- 0,3 til 25,5 %) og Fremskrittspartiet (- 1,5 til 12,2 %) gjør at regjeringspartiene ifølge målingen ville ha mistet flertallet i Stortinget.

Frp har mistet hver fjerde velger siden stortingsvalget ifjor. Oktoberresultatet er det svakeste for Frp siden Sentio Research begynte med partimålinger i 1997.

- Vi har gjort en elendig jobb i å forberede budskapet rundt statsbudsjettet, men også i ettertid ved å ikke forklare budsjettet bedre, sier Frp-nestleder Per Sandberg: – Arven etter John Alvheim og Frps sosiale profil har fått seg en knekk

Valgforsker Bernt Aardal synes ikke at Frps fall er dramatisk:

- Det er ikke så veldig overraskende at Ap har stor fremgang. Det har vi også sett på flere andre målinger, noe som tyder på at fremgangen er reell. Grunnene er flere: Aps velgere er lojale og de har hentet inn en del velgere fra hjemmesitterne fra stortingsvalget ifjor. Ap har ikke nødvendigvis tatt så mange velgere fra Frp og Høyre, sier han.

Forstår bekymringen

- Vi skal være litt forsiktige med å si at disse resultatene har en sterk kobling til budsjettet, men Frp er jo det partiet som hadde mest å tape på å gå inn i regjering. Jeg kan forstå at Per Sandberg frykter SV-skjebnen, men jeg synes Frp har klart seg relativt bra hittil. Dette er ikke noe dramatisk, sier Aardal til DN.

Han forstår at Sandberg er bekymret for at en del sider ved budsjettet skal svi for Frp.

- Derfor må Frp være bevisst på å forklare sammenhengene. Men det synes jeg også at de har vært flinke til. Samtidig har de vært flinke til å slå opp delseire de har vunnet. Man skulle kanskje tro at Frp skulle kunne gå på noen skikkelig smeller, men det har ikke skjedd ennå. Ja, man kan kritisere at Frp ikke har vært flinke nok til å forklare statsbudsjettet, men vi skal huske på at budsjettet er en omfattende affære!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.