Venstre og KrF mener regjeringens kutt i formuesskatten er usosial.

Regjeringens to støttepartier har kommet opp med en løsning som flytter skattelettene fra milliardærene til millionærene.

Regjeringens kutt i formuesskatten på 4,1 milliarder kroner i statsbudsjettet har blitt omtalt som en gavepakke til de 5 prosent rikeste i Norge, skriver Klassekampen.

Dersom regjeringen får det som den vil, senkes dagens skattesats fra 1 prosent til 0,7 prosent, samtidig som bunnfradraget heves fra 1 til 1,2 millioner kroner.

Nå legger Venstre og KrF fram en plan som innebærer å bruke skattemilliardene på å heve bunnfradraget istedenfor å kutte i selve skattesatsen.

Mer til bønder og eiere av små bedrifter

- Vi er også tilhengere av å redusere formuesskatten, men den modellen regjeringen har valgt fører til store letter til de som har aller mest, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Han mener en økning av fribeløpet vil komme bønder og eiere av små bedrifter til gode og at dette er en løsning som også Frp kan se for seg.

Finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen, har ikke hatt anledning til å kommentere alternativer til kutt i formuesskatten. KrF legger fram sitt forslag fredag, mens Venstre presenterer sitt alternative budsjett førstkommende mandag.

Det er samme dag som forhandlingene mellom sentrumspartiene og regjeringen om statsbudsjettet begynner.

Lite nyskaping å vente fra pensjonister

Regjeringen mener at skattekuttet vil gi økte investeringer og flere jobber. Men de fleste som nyter godt av kuttet i formuesskatten, er pensjonister.

– Det er liten grunn til å vente særlig nyskaping fra pensjonister, sier økonomiprofessor Terje R. Hansen.

Han er selv pensjonist og mener det vil bli mer nyskaping i næringslivet hvis pengene blir brukt til forskning istedenfor skattekutt, skriver Aftenposten.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var 59 prosent av dem som betalte formuesskatt i 2012 over 60 år. De betalte nesten halvparten av denne skatten.

Hansen peker på at meningen med skatteletten er å gi økte investeringer i nyskapende kunnskapsbedrifter.

– Da hjelper det ikke å gi lavere formuesskatt til eldre folk, sier han.

Finansminister Siv Jensen (Frp), avviser i en epost til avisen at det er et problem at skattelettelsen går til andre steder enn til næringslivet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tør ikke flytte hjem fra Spania på grunn av formuesskatten

 
Per Sandberg åpen for omkamp om formuesskatten

Slik vil regjeringen endre skatter og avgifter